Sabor: Ministri odgovarali na pitanja o Pančićevoj izjavi

VLADA će od ministra branitelja Ivice Pančića tražiti očitovanje o njegovoj izjavi "da Vlada neće dati ni kune za HVIDR-u jer ne poštuje pravnu državu", izvijestio je danas u Saboru potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Napominjući da je riječ o izjavi jednog od ministara, koju ne želi komentirati, Simonić je HDZ-ovoj zastupnici Jadranki Kosor obećao pismeni odgovor na pitanje hoće li Vlada promijeniti stav prema HVIDR-i.

"Ne bi bilo pravne države da nije bilo članova HVIDR-e", istaknula je Kosor, neprihvatljivim ocijenivši da se ta braniteljska udruga tretira kao neprihvatljiva, jer, ustvrdila je, državni proračun nije vladin i nekoga od ministara već svih poreznih obveznika.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin odbacio je tvrdnje Vlade Jukića (HSP) da nitko iz MUP-a nije bio na obilježavanju 12. obljetnice masakra nad hrvatskim redarstvenicima u Borovu Selu.

Na Jukićev prigovor da spomen-ploča palim redarstvenicima nije postavljena na mjestu masakra, te da na njoj nema ni slova o tome da je počinjen masakr, tko ga je i kako počinio, Lučin je odgovorio da su mjesto za ploču odredile udruge branitelja i tamošnje policijsko povjerenstvo, a ne MUP.

Lučin je izrazio nadu da će Vlada donijeti odluku da se zbog "mostarskog slučaja" serija tvrdoukoričenih hrvatskih putovnica mora zamijeniti novima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lučin je, odgovarajući na pitanje Marina Jurjevića (SDP), ustvrdio da su konzul i hrvatski konzulat u Mostaru odgovorni za nestanak 930 putovnica, od kojih je jedna pronađena i u vlasništvu ubojice srbijanskog premijera Đinđića.

Istaknuo je da se putovnice od dolaska nove Vlade 2000., centralizirano izrađuju u Zagrebu. Istraga o nestalim putovnicama (prije 2000.) je otežana jer je osoba koja je za njih bila zadužena preminula, rekao je Lučin.

Damir Kajin (IDS) upitao je hoće li ministri u Vladi, uključivo premijera, također svojom imovinom jamčiti za neuspjehe državnih poduzeća.

Kajin drži, da osim članova i predsjednika uprava državnih poduzeća, koji od nedavno osobnom imovinom jamče da će uspješno potrošiti državne zajmove, isto imaju učiniti i članovi Vlade, jer Vlada imenuje direktore tih poduzeća.

Ministar financija Mato Crkvenac odgovorio je da članovi Vlade neće jamčiti osobnom imovinom za uspjehe državnih poduzeća, jer to nije zakonski utemeljeno.

Crkvenac je podsjetio da članovi uprava državnih poduzeća od nedavno za uspjeh poduzeća jamče i osobnom imovinom, jer je ta odluka Vlade utemeljena na zakonskim propisima o trgovačkim društvima i drugim zakonima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara