Sabor nastavio rad raspravom o izgradnji i održavanju javnih cesta u RH

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora popodnevni su rad nastavili raspravom o izgradnji i održavanju javnih cesta, te o planu građenja i održavanju državnih cesta i autocesta u 2003. godini.

Zamjenik ministra pomorstva prometa i veza Pavao Komadina kazao je kako je prema godišnjem planu Hrvatskih cesta za 2003. planiran ukupan prihod u iznosu od milijardu i 256 milijuna kuna, a da je kreditom predviđeno osigurati 400 milijuna kuna za obnovu cesta.

Planirane su investicije u iznosu od 922 milijuna kuna.

Komadina je istaknuo da su u tijeku radovi na brojnim prometnicama koje će povezati novoizgrađene dionice autoceste sa postojećim magistralnim prometnicama. Tako je primjerice naveo zaobilaznicu Udbine, osuvremenjivanje prolaza kroz Knin, izgradnja dodatne trake na prijevoju Malovan, rekonstrukcija prometnice kod Lupoglava, prolaza kroz Žrnovo, dionice Marinovec-Sveti Ivan Zelina i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo Venko Ćurlin izvijestio je da se priprema teren i dokumentacija za dovršenje autoceste Zagreb-Macelj i Istarskog ipsilona. Sredstva za izgradnju osigurat će se naplatom cestarine na izgrađenim dionicama i iz naknada iz cijene naftnih derivata.

Na dionici autoceste Zagreb-Rijeka ove bi godine puštanjem u promet novoizgrađenih dionica Kupjak-Vrbovsko i Vukova Gorica-čvor Bosiljevo 2 na tom pravcu ukupno bilo izgrađeno oko 130 kilometara autoceste, odnosno poluautoceste.

Govoreći u ime nadležnog saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze Miroslav Korenika kazao je da se planirani programi ostvaruju, te da je cestovna infrastruktura jedan od najbolje uređenih gospodarskih sektora u RH.

Damir Kajin (Klub IDS-a) upozorio je, među ostalim, na problem loših cesta te prometne izoliranosti pojedinih hrvatskih pograničnih naselja, osobito u Istri, do kojih je cestom moguće stići jedino preko susjedne Slovenije. Zauzeo se da lokalna samouprava dobije više novaca kako bi mogla bolje rješavati te probleme.

U ime Kluba HSLS-a Jadranka Katarinčić Škrlj zatražila je da Hrvatska televizija izravno prenosi raspravu o toj temi, što su podržali i Damir Kajin u ime Kluba IDS-a i Jadranka Kosor (Klub HDZ-a). Potpredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec kazao je kako to više nije moguće osigurati, ali da će rasprava biti snimljena i u subotu prikazana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara