Sabor nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o najmu stanova

Hrvatski sabor poslijepodnevni dio sjednice nastavio je raspravom o izmjenama Zakona o najmu stanova u prvom čitanju kojima se predlaže rješavanje statusa zaštićenih najmoprimaca.

Izmjenama zakona riješio bi se status zaštićenih najmoprimaca koji odlukom Ustavnog suda moraju napustiti stanove kako bi se oni vratili vlasnicima, uz uvjet da im se osiguraju novi stanovi, rekao je Venko Ćurlin, zamjenik ministra javnih radova, obnove i graditeljstva.

Predlaže se da zaštićenim najmoprimcima stanove osigura lokalna uprava i samouprava kojima su sredstva za tu namjenu osigurana od prodaje stanova u društvenom vlasništvu.

Predlaže se i da se zaštićenim najmoprimcima omogući kupnja vlastitog stana uz subvenciju države čime bi im se omogućilo trajno rješavanje stambenog pitanja, rekao je Ćurlin.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a, Vladimir Šeks je zatražio odgodu rasprave o tom prijedlogu i izvješće Odbora za financije i državni proračun mogu li se za primjenu ovog zakona osigurati financijska sredstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za provedbu zakona treba u državnom proračunu osigurati ukupno 600 milijuna kuna, odnosno 100 milijuna godišnje, istaknuo je Šeks.

Odgodu rasprave o toj temi zatražio je i Damir Kajin (IDS) jer jutros nije najavljena rasprava o tom prijedlogu, te Ivica Šarić (HSLS) jer u sabornici nema zastupnika koji su zainteresirani za raspravu.

Zahtjev za odgodom rasprave odbio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Baltazar Jelšovec istaknuvši da je dužnost zastupnika biti u vijećnici bez obzira na vrijeme rasprave.

Saborski zastupnici raspravili su i prijedlog izmjena Zakona o slatkovodnom ribarstvu kojim se predlaže produljenje roka polaganja ribičkog ispita i valjanost dosadašnjih dozvola za ribolov do 31. prosinca ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara