SABOR O MULTILATERALNOJ VOJNOJ VJEŽBI U SLUNJU

Hrvatski je sabor večeras razmotrio prijedlog odluke o održavanju multilateralne vojne vježbe koja će se provesti od 15. veljače do 30. lipnja na području vojnog poligona Eugen Kvaternik kod Slunja.lL

Ministar obrane Berislav Rončević pojasnio je da je riječ o vojnoj vježbi hrvatskih i oružanih snaga SAD-a, te vojski Albanije, Bugarske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske i Turske.

Vježba je inženjerska, a svrha joj je uvježbavanje kopnenih snaga te izgradnja infrastrukture na vojnom poligonu, te potpore infrastrukturi Slunja i gradnja vodovoda u okolnim mjestima.

Dio je međunarodne vojne suradnje, koštala bi gotovo 14 milijuna kuna, od čega bi Sjedinjene Države platile oko 4,5 milijuna, a ostalo bi se namaknulo iz Državnog proračuna RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Željka Antunović (Klub SDP-a) najavila je podršku toj vojnoj vježbi, ocjenjujući da je vojna suradnja iznimno važna u procesu priključenja Hrvatske NATO savezu. Upozorila je da je prijedlog te odluke u saborsku proceduru uputila i bivša vlada, te ustvrdila da je tada oporbeni HDZ namjerno opstruirao saborski kvorum kako se ta odluka ne bi donijela te da je potom optuživao Vladu za udaljavanje od NATO-a.

Protiv odluke izjasnio se Tonči Tadić (Klub HSP-a) tvrdeći da je vježba za Hrvatsku preskupa, a upozorio je i da zakonski nije regulirana naknada štete koju bi mogla prouzročiti vojna vježba koja će Hrvatsku koštati 9,5 milijuna kuna.

Sabor je razmotrio i Nacionalni plan usklađivanja hrvatskoga s europskim zakonodavstvom, a ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da s pažnjom treba pristupati i formalnostima, podsjetivši da je Ustavni sud jučer neustavnim proglasio Zakon o medijima, koji je Sabor donio običnom, a ne potrebnom kvalificiranom većinom zastupnika.

(Hina) ibob ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara