Sabor o reformi znanosti i visokog obrazovanja

OPORBENI klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru upozorili su danas da predloženi zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju neće ispuniti osnovnu namjeru reforme visokog obrazovanja i osigurati autonomiju sveučilišta.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji bi, uz ostalo, trebao omogućiti postupni prijenos pravne osobnosti s fakulteta na sveučilišta, čime bi se, do 2008. osigurala maksimalna autonomija sveučilišta.

Oporba je odbacila pojašnjenje zamjenika ministra znanosti i visoke tehnologije Zdenka Franića da je prijenos pravne osobnosti odgođen zbog pravnih zavrzlama, kakva je, primjerice, nejasno vlasništvo nad nekretninama, ocjenjujući da je riječ o pritisku "okoštalih struktura", kojima nije u cilju ni transparentnost financiranja sustava ni veća pokretljivost znanstvenog i nastavnog kadra.

Ivica Kostović (Klub HDZ-a) upozorio je da Sabor, po predloženom zakonu, gubi izravan uvid u financiranje pojedinih znanstvenih projekata, budući da je predloženim zakonom predviđeno financiranje pojedinih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije ni čudo da se akademska zajednica slaže s predloženim, kad će rektorati, nacionalna vijeća i druge ustanove moći samostalno odlučivati o financiranju pojedinih projekata iz ukupne sume koja će im biti dodijeljena u proračunu ministarstva", kazao je Kostović.

Vesna Škare-Ožbolt (Klub DC-a) smatra pak da je zakonski tekst "namještan dok se nije postigla relativna suglasnost iscrpljene akademske zajednice"

S takvim ocjenama ne slaže se Zlatko Kramarić (Klub LS-a), koji je naglasio da se činjenicu da iza prijedloga stoji čitava akademska zajednica ne smije relativizirati.

Kramarić smatra da je "predložen primjeren put ostvarivanja sveučilišne autonomije na razumnom balansu kontinuiteta i diskontinuiteta".

Rasprava o predloženom zakonu nastavlja se poslijepodne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara