Sabor o spornim zastupničkim mandatima, rasprava o Krškom poslijepodne

HRVATSKI Sabor jutros je, neočekivano, sjednicu počeo raspravom je li PGSovu zastupniku Lucianu Sušnju prestao ili nije zastupnički mandat, odnosno da li ga u Saboru nastavlja mijenjati stranački kolega Darijo Vasilić.

Rasprava o nuklearci Krško očekuje se poslijepodne nakon usuglašavanja mišljenja parlamentarnih klubova.

Spor oko zastupničkih mandata počeo je u srpnju prošle godine kada je Sušanj podnio Saboru zahtjev za prestankom mirovanja zastupničkog mandata, koje je trajalo od srpnja 2001., te da ga u Saboru prestane mijenjati Vasilić.

No, Sušanj, koji je u međuvremenu osnovao novu regionalnu stranku, potom je povukao zahtjev poslavši faks Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, da bi u prosincu ponovno podnio zahtjev za nastavkom zastupničke dužnosti.

Većina zastupnika i klubova smatra da je Sušanj povučenim zahtjevom za povratkom u zastupničke klupe iskoristio jednokratno pravo mirovanja mandata, te da na temelju novog zahtjeva ne može ponovno postati zastupnik.

Većina zastupnika mišljenja je da se lokalni politički problemi ne smiju rješavati u Saboru, te da bi zastupnici trebali biti ozbiljniji u obavljanju svoje dužnosti.

Predsjednik Povjerenstva Jozo Radoš izvijestio je da je da je Povjerenstvo prije nekoliko dana većinom glasova odlučilo ne ukinuti zastupnički mandat Vasiliću, odnosno ne vratiti Sušnja u Sabor.

No, Sabor je većinom glasova odlučio zadužiti Odbor za Ustav i Poslovnik da ocijeni nastali spor, te na početku iduće, 31. sjednice Saboru predloži odluku.

Sabor je podržao zaključak Povjerenstva, koje je sukladno ranijim odlukama da se u privatnoj tužbi za klevetu ne skida imunitet zastupnicima, uskratilo odobrenje zagrebačkom Općinskom sudu za pokretanje kaznenog postupka protiv SDP-ova zastupnika Zdravka Tomca, kojega je za klevetu tužio HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs.

Sabor je većinom glasova donio Zakon o registru godišnjih financijskih izvještaja, kojim se na jednom mjestu objedinjuju svi poslovno-financijske pokazatelji dostupni svim zainteresiranim poslovnim i drugim subjektima.

Jednoglasno su prihvaćene izmjene Zakona o gradnji i Zakon o psihološkoj djelatnosti.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić potom je odredio stanku i zakazao sastanak u 11,30 sa svim predstavnicima parlamentarnih klubova, na kojemu će ih predstavnik Vlade izvijestiti je li Ugovor o nuklearci Krško stupio na snagu ili ne.

(Hina) tr/daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara