Sabor o stanju u Oružanim snagama

HRVATSKI sabor počeo je današnje zasjedanje raspravom o Vladinim izvješćima o stanju Oružanih snaga i provedbi plana obrane Republike Hrvatske, u kojima se stanje na području obrambenih priprema ocjenjuje lošim, a upozorava se i na lošu tehničku i kadrovsku opremljenost Oružanih snaga.

Iznoseći Izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama, ministar obrane Berislav Rončević kazao je kako se opremanje Oružanih snaga "odvija dinamikom koja ne osigurava njihovu odgovarajuću i pravovremenu modernizaciju". Opremljenost Oružanih snaga neadekvatna je, sredstva i oprema su zastarjeli i, u većini slučajeva, nekompatibilni s NATO-ovim standardima i zahtjevima interoperabilnosti, stoji u Izvješću.

Navodi se i da je ukupna ispravnost sredstava kopnene vojske oko 80 posto, a da se Ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana susreću sa značajnim problemima u održavanju i remontu sredstava, a ispravno je svega 30 posto zrakoplova i helikoptera HRZ-a. Vlada procjenjuje da je za zaustavljanje negativnih trendova u tim rodovima potrebno obaviti remont preostalih helikoptera Mi-8, MTV-1 i Mi-24, nabaviti još nekoliko helikoptera za potrebe protupožarne zaštite, smanjiti broj borbenih zrakoplova u operativnoj uporabi, modernizirati zrakoplove Pilatus PC-90 te osigurati novac za redovno održavanje i godišnji pregled zrakoplova "canadair".

Hrvatska ratna mornarica zbog tehnološke zastarjelosti može samo provoditi zadaće prijevoza, polaganja mina i ophodnje. Njihovi brodovi, pak, nisu u punoj uporabi, jer nisu adekvatno opremljeni i naoružani, navodi se u Izvješću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorava se i na probleme u rukovođenju i zapovijedanju zbog preustroja Oružanih snaga i sporog rješavanja statusnih pitanja djelatnih vojnih osoba te na učestale izostanke iz postrojbi. Navodi se da je dnevno na bolovanju oko 1.000 djelatnih vojnih osoba.

U Izvješću je ustvrđeno da "sadašnje stanje na području obrambenih priprema predstavlja problem za cjelovitost sigurnosno-obrambenog sustava RH".

Nakon izlaganja ministra obrane određena je desetominutna stanka, jer su zastupnici SDP-a, HSS-a i HSP-a svojim potpisima od predsjednika Vladimira Šeksa zatražili da u dnevni red današnje sjednice uvrsti informaciju o postupanju Vlade nakon "neprihvatljivih izjava potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija". Uvrštenje te točke u dnevni red, u ime triju klubova, zatražio je HSP-ovac Miroslav Rožić, koji je Šeksa pozvao da pokuša osigurati da se o toj točki raspravlja danas.

Nakon stanke, određene na zahtjev Kluba HDZ-a, saborska je većina odbila prijedlog oporbe, ocjenjujući da su Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova već izjasnili o Finijevim izjavama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara