Sabor: Odbor za medije podržao prijedlog Zakona o medijima

ODBOR za informatiku, informatizaciju i medije podržao je danas Konačni prijedlog zakona o medijima, kojim bi se, među ostalim, trebala osigurati unutarnja i vanjska neovisnost medija, te zaštita prava novinara, izvora informacija i privatnost građana.

Zakonom je predviđena i obveza javnosti vlasništva nad medijima, pa bi tako svi nakladnici jednom godišnje morali objaviti vlasničku strukturu, pod imenom i prezimenom svih koji imaju vlasnički udio u toj medijskoj kući.

U slučaju promjene vlasničke strukture medija koja bi vodila bitnoj promjeni uređivačke politike, novinari i urednici imali bi pravo na ostavku uz pravičnu naknadu.

Detaljno je razrađeno pravo na objavljivanje ispravka netočne informacije. Osoba koja se osjeti pogođenom iznošenjem takve informacije i dalje bi imala pravo na sudsku tužbu, no prije toga morala bi zatražiti objavu ispravka, na dijelu medijskog prostora koji je jednake vrijednosti
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je i ograničenje koncentracije na tržištu općeinformativnog tiska.

Nedopuštenom koncentracijom smatra se kada broj prodanih primjeraka nakladnika jednoga ili više općeinformativnih dnevnika ili tjednika prelazi 40 posto na mjerodavnom tržištu tih dnevnika odnosno tjednika. Tada nakladnik ne može biti vlasnik ili stjecati udjele u vlasništvu drugog općeinformativnog tiska.

Predloženi zakon članovi Odbora podržali su jednoglasno. Na sjednici nisu bili oporbeni zastupnici.

Odlučeno je i da će Odbor Saboru predložiti desetak amandmana, uglavnom nomotehničke prirode.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara