Sabor: Odbor za Ustav podržao izmjene zakona o plaćama sudaca

ODBOR za Ustav, Poslovnik i parlamentarni sustav Hrvatskog sabora jednoglasno je danas podržao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika u hitnom postupku, po kojima se sucima i državnim dužnosnicima ni ove godine ne bi isplaćivao dodatak na plaću od 0,5 posto po godini radnog staža.

Izmjene su predložene jer u Odluci o privremenom financiranju za prvo tromjesečje ove godine ta sredstva nisu predviđena.

Na prijedlog Mate Arlovića (SDP), Odbor je amandmanom obvezao Vladu da u državnom proračunu za ovu godinu, kojega bi Sabor trebao donijeti u travnju, pokuša osigurati novac za isplatu takvih dodataka, a kako se moglo čuti na sjednici, za isplatu dodataka za 2.426 sudaca godišnje bi trebalo iz Proračuna izdvojiti ukupno 60 milijuna kuna.

Arlović je upozorio i da su saborski klubovi zaprimili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima, čije se donošenje također predlaže u hitnom postupku, a kojima bi se uvela dužnost tajnika Vrhovnog suda.

Zaključeno je da bi Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika trebalo izmijeniti tek kad bude izmijenjen Zakon o sudovima.

Prihvaćen je i Arlovićev prijedlog da se tajniku Vrhovnog suda dodijeli koeficijent 5,27, kakav imaju tajnici Ustavnog suda, Sabora i Vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arlović je napomenuo i da je skupina bivših saborskih zastupnika najavila da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o pravima i dužnostima sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika i zahtijevati da se naknada za godine staža isplati i njima.

Odbor je prihvatio i prijedlog Pravilnika Pravobranitelja za djecu, po kojima bi Pravobranitelj i izvan radnog vremena bio dužan zaprimiti podneske djece.

Predloženo je i da se u obzir uzima svaki podnesak djeteta, bez obzira udovoljava li propisanim pravnim normama.

Prihvaćen je i stav Državnog izbornog povjerenstva, po kojemu status parlamentarne stranke ima i Zagorska demokratska stranka.

Riječ je o stranci koja je u zagrebačkoj, prvoj izbornoj jedinici na parlamentarne izbore izišla u koaliciji s HSP-om, a u Sabor je s koalicijske liste ušao nositelj, nezavisni zastupnik Slaven Letica.

Po odluci Odbora, HSP i ZDS će podijeliti naknadu za financiranje izborne kampanje, unatoč Letičinoj napomeni da je svoju izbornu kampanju financirao sam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara