Sabor okončao raspravu o Nacionalnom programu pridruživanja EU

Hrvatski sabor večeras je okončao raspravu o Nacionalnom programu za pridruživanje Europskoj uniji koalicijski su zastupnici ustrajali da Program treba podržati dok je oporba ustrajala na kritici njegovih dijelova, uz poruku da se pridruživanje Uniji treba usmjeriti na nekoliko krupnih nacionalnih prioriteta. L

Program je preduvjet za učinkovito predavanje zahtjeva za članstvo u Uniji i treba ga podržati, istaknuo je Ivo Škrabalo (Libra).

Hrvatska kao mlada država nije stigla razviti sve demokratske standarde, s Vladinim Programom znamo što nam je činiti da bi se približili spomenutim standardima, rekao je Nenad Stazić (SDP).

Ivan Čehok (HSLS) je rekao kako da Program treba donijeti, vjerojatno, ´da bi ga aktualna vlast stavila pod bor´. Ali ovo nisu darovi, ovo je nužda našeg povijesnog preživljavanja, to je ono što smo davno trebali učiniti, istaknuo je HSLS-ov zastupnik.

Tvrdeći da su sve političke stranke za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, Drago Krpina (HDZ) pita čemu cijela rasprava, odnosno, kako je rekao, ´predstava´. Riječ je, kaže, o pokušaju vladajućih, čija politika na svim razinama doživljava potpuni krah i fijasko, da to prikrije stanovitim političkim iluzionizmom.

Niz je zastupnika u raspravi naglasilo da se pristup Hrvatske Uniji mora temeljiti na individualnim postignućima pojedine zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, Zlatko Canjuga (HND) kaže da nema ništa protiv da ´zajedno s Jugoslavijom uđemo što prije u Uniju´. Mišljenja je da bi Hrvatska trebala razmisliti i o regionalnom pristupu prema Uniji.

Zastupnici su predložili i niz odredbi kojima bi trebalo dopuniti predloženi Program.

Hrvoje Kraljević (Libra) predlaže da se Vladu obveže da do konca siječnja 2003. predloži dopunu Programa u kojoj će se razraditi reforme sustava visokog obrazovanja i znanstvenoistraživačke djelatnosti i uskladiti je s europskim sustavom.

Sabor bi o Programu trebao glasovati u nastavku izvanredne sjednice, kada bi trebao donijeti i rezoluciju o pristupanju EU.

Tu rezoluciju cijelo popodne usuglašava radna skupina sačinjena od predstavnika svih klubova.

Sabor rad nastavlja raspravom o novom aranžmanu s MMF-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara