Sabor: Oporba dogovora kandidate za Povjerenstvo za sukob interesa

DO PREDSJEDNIŠTVA Hrvatskog sabora, sazvanog za srijedu, oporbene bi se stranke trebale dogovoriti o imenima dvaju kandidata za novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Iako imaju pravo na dva kandidata, oporbene su stranke, kako se danas neslužbeno doznaje u Saboru, u igru stavile imena trojice - SDP-ovca Josipa Leke, HSP-ovca Peje Trgovčevića, te HNS-ovca Nikole Vuljanića.

U HSS-u, stranki koja nije istaknula svog kandidata, drže da bi bilo dobro da se oporba sama dogovori o dva imena, kako saborska većina ne bi arbitrirala umjesto nje, te kako bi se izbjegla situacija kod imenovanja prvog Povjerenstva.

Kao razlog zbog kojeg nisu željeli istaknuti svog kandidata, HSS-ovci navode činjenicu da su upravo neki HSS-ovci najčešće prozivani za sukob interesa.

Ne želimo kandidirati svog čovjeka u Povjerenstvo kako se ne bi reklo da preko njega želimo nešto zataškati, izjavio je jedan HSS-ovac želeći ostati neimenovan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično ponašanje, HSS-ovci preporučuju i drugim strankama čiji su članovi u javnosti prozivani za sukob interesa.

Prošireno saborsko Predsjedništvo koncem listopada dogovorilo je da će se raspustiti sadašnje i na temelju međustranačkog dogovora izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo broji sedam članova - četiri se biraju iz reda saborskih zastupnika, a tri vanjska iz reda uglednih javnih djelatnika.

Predsjednik Povjerenstva ne smije biti član stranke na vlasti, a dva člana toga tijela ne mogu biti iz iste političke stranke.

Iako je, dakle, postignut politički dogovor da se sadašnje Povjerenstvo raspusti, u Saboru upozoravaju da još nije jasna tehnika kojom će se to izvesti i imenovati novi članovi, tim više što je troje vanjskih članova imenovano na sedam godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara