Sabor: Oporba napustila sjednicu zbog odbijanja rasprave o privatizaciji Ine

OPORBENI zastupnici HDZ-a, HSLS-a, HSP/HKDU-a i DC-a napustili su sabornicu na početku poslijepodnevnog zasjedanja prosvjedujući zbog neprihvaćanja njihova zahtjeva da se danas provede rasprava o privatizaciji INAe, dakle prije sutrašnje odluke Vlade o prodaji 25 posto plus jedne dionice INA-e mađarskom MOL-u.

Oporbeni klubovi nisu prihvatili prijedlog predsjednika Sabora Zlatka Tomčića da se o privatizaciji INA-e raspravi na novoj, 35. izvanrednoj sjednici u subotu, ističući da je bespredmetno raspravljati o gotovu činu, odnosno nakon što Vlada sutra donese odluku.

Na početku poslijepodnevnog dijela sjednice Tomčić je izvijestio zastupnike da je od Vlade dobio potvrdu da će sutra od Sabora zahtijevati izvanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravila privatizacija INA-e.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) rekao je da nema smisla raspraviti nešto što je postfestum, te iznio stav svoje stranke - ili će se o privatizaciji INA-e raspravljati danas ili HDZ-ovci napuštaju sjednicu i neće glasovati o dnevnom redu.

Stav HDZ-a podržali su i ostali klubovi oporbene četvorke, HSLS, HSP/HKDU i DC, ali i HB i neki nezavisni zastupnici, optuživši Tomčića da krši saborski Poslovnik jer ne želi u dnevni red 34., izvanredne sjednice uvrstiti raspravu o INA-i iako je taj zahtjev podržalo više od trećine zastupnika.

Tomčić je uzvratio da ne postoji institut dopune dnevnog reda izvanredne sjednice. Taj institut ne postoji i nikada u ovih 12 godina parlamentarnog rada Sabor nije dopunjavao dnevni red izvanredne sjednice, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponovio je da za raspravu o INA-u nije priložena odgovarajuća dokumentacija, i napomenuo da Sabor može donijeti i odluku o poništenju vladine odluke ako s njome ne bude zadovoljan.

No, oporbeni klubovi ustrajali su u stavu da ne postoji razlika između redovne i izvanredne sjednice, nakon čega je Šeks pozvao HDZ-ove zastupnike da napuste zasjedanje, dok će o nastavku rada u Saboru, kako je rekao, odlučiti naknadno.

Uz HDZ-ovce, sabornicu su potom napustili i ostali oporbeni zastupnici.

"Radi omalovažavanja Sabora i parlamentarne manjine napuštamo sjednicu", rekao je Šeks, nakon čega mu je Tomčić izrekao opomenu zbog vrijeđanja predsjednika Sabora.

Bez reakcije zastupnika prošao je prijedlog IDS-ovca Damira Kajina da Vlada na sutrašnjoj sjednici raspravi prodaju dionica INA-e, ali da njezina odluka stupi na snagu tek nakon odluke Sabora.

Pošto je nakon izlaska oporbe u dvorani ostalo samo 67 zastupnika, dakle bez kvoruma, Tomčić je odredio stanku do 16 sati i pozvao predstavnike klubova vladajuće koalicije da okupe zastupnike kako bi Sabor mogao nastaviti s radom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara