Sabor: Plaće političara uklopiti u sustav koji vrijedi i za druge

SABORSKI zastupnici podržali su danas vladin prijedlog da se plaće državnih dužnosnika uklope u sustav obračuna plaća koji vrijedi i za ostale proračunske korisnike.

Ako se to prihvati dužnosnici neće dobiti veće plaće, izjavio je zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač.

Vlada predlaže da se promjeni Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, te uredi da se njihove plaće, umjesto preko neto (2.841 kunu) izračunavaju preko bruto osnovice (4. 232 kune), te da se radi jednakog odnosa plaća, promjene i koeficijenti za njihov izračun.

Dužnosnici bi koristili porezne olakšice kao i drugi građani.

Odbor za zakonodavstvo, ali i neki klubovi zastupnika, predlažu da se uvede pravo na povećanje dužnosničkih plaća za 0,5 posto po godini staža, a najviše 20 posto.

Institut 0,5 posto postoji po Zakonu o radu, a Odbor smatra da ga treba zadržati i kod dužnosnika, makar u proračunu za 2003. nema sredstva za to, pa će to biti ´golo pravo´, rekao je Josip Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Javnost treba znati da dužnosnici već četvrtu godinu ne koriste pravo koje koriste svi drugi zaposlenici, istaknuo je Ivo Škrabalo (Libra) navodeći da godišnje to znači od 70 do 100 milijuna kuna.

Sadašnji sustav koeficijenata dio zastupnika drži nelogičnim, te smatra da treba izraditi novi.

Zastupnici su se podjelili oko prijedloga da se među državne dužnosnike uvrste rektori i prorektori sveučilišta. DC podržava taj prijedlog, no Hrvoje Kraljević (Libra) drži ga nelogičnim.

Na podatak da će koeficijente za plaće savjetnika u Uredu Predsjednika, utvrđivati sam predsjednik, Miroslav Rožić (HSP) traži da se Saboru dostave podaci o koeficijentima tih, ali i savjetnika premijera, potpredsjednika Vlade itd.

Raspravljen je i prijedlog da se plaće sudaca prekršajnih sudova izjednače s plaćama sudaca općinskih sudova, a čelnika državih odvjetništava i njihovih zamjenika s plaćama predsjednika sudova i sudaca.

Sabor će popodne raspravljati o prijedlogu da se osnuje Zavod za školstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara