Sabor počeo raspravu o izmjenama Kaznenog zakona

HRVATSKI sabor prijepodne je počeo objedinjenu raspravu o Vladinom i SDPovom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona (KZ), koji, uz određene razlike, višemanje počivaju na izmjenama KZa koje je donijela bivša Vlada, a zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud.

Vladin prijedlog iznijela je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ističući kako je reforma pravosuđa jedna od glavnih zadaća ove Vlade, u cilju stvaranja zakonodavnog okvira i jačanja institucija za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina, terorizma.

U tom je prijedlogu, među ostalim, izmijenjena definicija zločinačke organizacije, a kao kazneno djelo propisuju se zločin protiv čovječnosti, zapovjedna odgovornost, otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka, novačenje plaćenika, kibernetički kriminal itd.

Posebno su regulirana kaznena djela trgovanja ljudima i ropstvo, primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju, zabrana kloniranja ljudskih bića, udruživanje radi terorizma.

Uvodi se kriminalizacija rasizma i ksenofobije putem računalnih sustava te svakog materijala koji potiče, znatno umanjuje, odobrava ili opravdava kazneno djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odredbe koje sankcioniraju korupciju usuglašene su s međunarodnim konvencijama, a kao nova kaznena djela uvode se i nezakonita gradnja te protupravna eksploatacija rudnog bogatstva.

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović pozdravlja Vladin prijedlog, ali ga drži preblagim, nedovoljno oštrim da bi zajamčio kvalitetnu zaštitu društva od svih oblika kriminala.

SDP stoga predlaže pooštravanje kazni, pa i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža kaznena djela, poput ubojstva policajaca, sudaca, odvjetnika.

Oštrije kazne predlažu se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, otmice, prisile, prijetnje, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, a predviđa se da u definiciju zločinačke organizacije uđe i organiziranje radi ovladavanja i pokušaja utjecaja na gospodarski i politički život.

Predviđeno je produljenje zastarnih rokova za sva teža kaznena djela, posebno u gospodarskom kriminalu, kao i da se posjedovanje droge radi vlastite uporabe tretira kao prekršaj, ne kao kazneno djelo. Radi jače zaštite radničkih prava uvodi se i kazneno djelo neisplate plaća kojim bi se sankcionirali poslodavci.

O Vladinim i SDP-ovim izmjenama KZ-a raspravljaju zastupnički klubovi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara