Sabor počeo raspravu o izmjenama Obiteljskog zakona

HRVATSKI sabor 3. sjednicu danas je počeo raspravom o prijedlogu Vlade da se po hitnom postupku izmijeni Obiteljski zakon i do kraja rujna ove godine odgodi primjena zakonskih odredbi da sudovi od centara za socijalnu skrb preuzmu nadležnost u obiteljskim stvarima.

Predložene izmjene zastupnicima je predstavila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, rekavši kako je navedena odgoda predložena jer se sudovi još nisu pripremili preuzeti poslove centara za socijalnu skrb.

Prema postojećem zakonu, centri za socijalnu skrb trebali su 22. siječnja sudovima prepustiti sporove uglavnom vezane za slučajeve zanemarivanja roditeljske skrbi, skrbi nad djecom s poremećajima u ponašanju, utvrđivanje majčinstva i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada predlaže odgodu primjene tih odredaba kako ne bi došlo do velikih problema u sustavu zaštite djece, a u cilju njihove dobrobiti, kazala je Kosor.

Predložena je i izmjena definicije majke, odnosno vraćanje na prijašnju definiciju da je majka žena koja je rodila dijete.

Vlada predlaže i ukidanje odredbe kojom se u iznimnim slučajevima dopušta brak bratića i sestrične, jer, tvrdi Jadranka Kosor, to nije u skladu s hrvatskim civilizacijskim krugom.

O izmjenama Obiteljskog zakona raspravljaju parlamentarni klubovi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara