Sabor počeo raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi

HRVATSKI sabor današnje je zasjedanje počeo raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, kojim se želi poboljšati način i kvaliteta rada u djelatnosti socijalne skrbi, te postupno uskladiti prava socijalno ugroženih pojedinaca, obitelji i skupina s realnim mogućnostima države.

Zamjenik ministra rada i socijalne skrbi Božo Žaja izvijestio je zastupnike da se gotovo polovica od dvadesetak predloženih izmjena odnosi izravno na pogodnosti za korisnike sustava socijalne skrbi.

Pri utvrđivanju prihoda poljoprivrednika u te se prihode više ne bi ubrajale državne potpore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, a pojednostavljen je postupak ostvarivanja pomoći za uzdržavanje radno sposobnih nezaposlenih osoba koje se zbog godina ili drugih okolnosti ubrajaju u teže zapošljive skupine.

Korisnicima prava na pomoć za podmirenje troškova stanovanja odobravala bi se i pomoć za podmirenje troškova ogrijeva, korisnicima pomoći za uzdržavanje odobravala bi se jednokratna pomoć za nabavu školskih knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neovisno o njihovu prihodu, u korisnike doplatka za pomoć i njegu ubrajale bi se i slijepe, gluhe i gluhoslijepe osobe, dok se invalidima pri ostvarivanju osobne invalidnine ne bi u prihod uračunavala alimentacija i obiteljska mirovina.

Socijalno ugroženim osobama odobravala bi se pomoć za podmirenje troškova smještaja u učenički dom.

Izmjene obuhvaćaju i mogućnost organiziranja obiteljskog doma kao novog profesionalnog načina pružanja skrbi izvan obitelji, te osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad koji bi obavljao poslove unaprijeđenja, razvoja, istraživanja, praćenja, nadzora i financiranja u sustavu socijalne skrbi.

O predloženim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi raspravljaju zastupnički klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara