Sabor počeo raspravu o reformi zdravstva

Osnovni ciljevi reforme zdravstva su osigurati bolju zdravstvenu zaštitu građana, posebno bolesnika i ugroženih društvenih skupina, te smanjenje smrtnosti uz produljenje trajanja i unaprjeđenje kvalitete života, izjavio je danas ministar zdravstva Andre Vlahušić iznoseći u Saboru aktualno stanje zdravstvene reforme.

Napomenuvši da je reforma počela prije tri godine, Vlahušić je izdvojio devet zakonskih prijedloga kojima se to stanje kani poboljšati - zakon o zdravstvenoj zaštiti, o liječnicima, stomatolozima, medicinskim sestrama, lijekovima, ljekarništvu, pravima bolesnika i drugi.

Iznio je podatke da je 2001. udio stanovnika starijih od 65 godina dosegao 15,6 posto, a udio mlađih od 14 godina smanjen je na 17,1 posto.

Iste godine trajanje života bilo je oko 74 godine, pri čemu Hrvatska za razvijenim europskim državama zaostaje četiri do pet godina, dok je za 1,5 godina bolja od prosjeka zemalja istočne i srednje Europe.

Kao ključne mjere za unaprjeđenje zdravlja ministar je naveo borbu protiv pušenja, te smanjenje perinatalne smrtnosti kroz predviđenu reorganizaciju ginekološke zaštite.

Bitne mjere su i borba protiv malignih oboljenja, kod koje Hrvatska zadnjih godina bilježi značajan napredak u otkrivanju te bolesti, te liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Vlahušić je istaknuo da reforma posebnu pažnju pridaje zdravlju žena, prije svega kroz veću pomoć oko začeća i neplodnosti, otvaranje novih centara za pomoć, posebno kod raka dojke.

Posebna pažnja daje se i borbi protiv alkoholizma i konzumacije droga, predviđaju se studije za sprječavanje samoubojstava, kojih se prosječno u Hrvatskoj događa oko 800.

Velik dio reforme odnosi se i na poboljšanje statusa liječnika, kojima je, tvrdi ministar, za desetak posto povećana plaća. Dodao je da je Ministarstvo tražilo povećanje za još pet posto, ali da Vlada to nije prihvatila.

Naglasio je da je zdravstvo uspjelo otkloniti velik broj nagomilanih dugova, te da plaće zaposlenicima stižu redovito, da nema prekida u opskrbi lijekovima.

O reformi pravosuđa nakon stanke će raspravljati parlamentarni klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara