Sabor počinje novu, 32. sjednicu, uvedeno elektronsko glasovanje

HRVATSKI Sabor sutra počinje novu, 32. sjednicu koja će u saborskim kronikama ostati upisana kao sjednica na kojoj se, napokon, počeo koristiti elektronski sustav glasovanja.

Uvođenje tog sustava, što ga koriste gotovo svi europski parlamenti, proteklih je godina najavljivano više puta, no zbog različitih okolnosti Sabor ga počinje koristiti tek od ove sjednice.

Sustav elekotronskog glasovanja, koji je porezne obveznike stajao oko 300.000 eura, bit će testiran sutra poslijepodne.

U novu sjednicu Sabor ulazi i sa, vjerojatno, najopsežnijim dnevnim redom do sada - zastupnicima su, naime, predložene čak 82 točke, s tim da je otvorena mogućnost da se za jednomjesečnog zasjedanja dnevni red dopuni novim točkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među predloženim zakonima puno je onih što su ih predložili zastupnici i njihovi klubovi.

Komentirajući tu činjenicu, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić već je ranije najavio da će se Sabor usredotočiti na najbitnije zakonske prijedloge kako bi omogućio Vladi da do ljetne stanke dobije mišljenje o prijedlozima nužnim za zacrtane reforme i približavanje Hrvatske Europskoj uniji.

Među točkama o kojima se Sabor treba očitovati su i prijedlozi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti tržišnog natjecanja, o vinu, o izmjenama Stečajnog zakona itd.

32. sjednica planirana je kao četverotjedna, trebala bi završiti 30. svibnja svečanom sjednicom u povodu Dana Hrvatskoga Sabora.

Po neslužbenim informacijama, Sabor bi, kako bi stigao odraditi sve točke, umjesto srijedom radni tjedan trebao počinjati utorkom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara