Sabor podržao prijedlog zakona o zaštiti potrošača

HRVATSKI sabor je na početku današnjeg zasjedanja prihvatio Vladin prijedlog zakona o zaštiti potrošača i uputio ga u drugo saborsko čitanje.

Zakon opisuje potrošača kao fizičku osobu koja kupuje robe ili usluge za svoje ili potrebe svog kućanstva, a trgovca kao profesionalnu osobu koja te robe ili usluge nudi na tržištu.

Od novina koje bi uvelike trebale promijeniti ustaljeni odnos prodavača prema kupcu ističu se odredbe po kojima bi se potrošnja energije, vode i telekomunikacijskih usluga trebala obračunavati prema stvarno očitanoj potrošnji s mjerila potrošača bez paušala.

Tako bi trebalo biti dopušteno zatražiti limitiranje mjesečnog iznosa telefonskog računa, dok bi trgovci bili obvezni plaćati kamate na predujmljena sredstva ako proizvod nisu isporučili u roku od jednog mjeseca.

Navedene su i obveze trgovaca koji moraju istaknuti deklaracije proizvoda s prekršajnim kaznama od 50 do 100 tisuća kuna, propisi o odvajanju proizvoda koji su na rasprodaji i slično.

Sabor je podržao zakonske prijedloge o odgovornosti Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata, štetu nastalu u bivšoj SFRJ za koju je odgovarala bivša država, te štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija.

Vladin prijedlog zakona o udžbeničkom standardu Sabor nije podržao i pozvao Vladu da donese novi prijedlog i što skorije predloži izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu.

Na zahtjev Kluba HSS-a Sabor je za sutra odgodio glasovanje o Konačnom prijedlogu Zakona o civilnoj službi, kako bi se klubovi mogli konzultirati o amandmanima, prije svega onoga Kluba Libre da se u zakon ugradi zaključak o ukidanju obveznog služenja vojnog roka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara