Sabor: Potreban konsenzus oko kandidature za EU

VAŽNO je da Hrvatski sabor konsenzusom podupre kandidaturu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji kako bi do summita EU u Solunu u lipnju slijedeće godine Hrvatska bila prihvaćena kao vjerodostojan kandidat, ocijenjeno je na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za vanjsku politiku i za europske integracije.

Članovi Odbora također su se suglasili da bi Hrvatska trebala podnijeti formalan zahtjev za članstvo u EU u veljači slijedeće godine.

´Smatramo da je potrebno konsenzusom donijeti jednu rezoluciju u Hrvatskom saboru o pridruženju EU. To su napravile sve druge zemlje koje su bile kandidati za EU, a ovo je krajnji trenutak da i mi to učinimo´, rekao je predsjednik Odbora za Europske integracije Mate Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Granić je podsjetio da će slijedeća dva summita EU biti održana u Grčkoj i Italiji zemljama koje će u 2003. preuzeti predsjedanje EU-om.

´Ako na tim summitima ne dobijemo kandidaturu onda nemamo šansi da se priključimo Rumunjskoj i Bugarskoj koje su za razliku od Hrvatske dobile obećanje da će 2007. biti pozvane u članstvo EU´, rekao je Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara