Sabor prekinuo glasovanje zbog bojkota oporbenih zastupnika

U HRVATSKOM saboru prekinuto je danas glasovanje o dvadesetak ranije raspravljenih zakonskih prijedloga, jer je oporba bojkotirala glasovanje o prijedlozima odrađenim na samom kraju prošle saborske sjednice, bez oporbenih zastupnika i predstavnika predlagatelja.

Riječ je o osam zakonskih prijedloga odrađenih u poslijepodnevnim satima, uoči Dana hrvatskog sabora, 29. svibnja, kad je potpredsjednik Sabora Mato Arlović, zbog nedostatka kvoruma, prekinuo glasovanje o ukupno 54 zakonska prijedloga, koje je, primjenom sustava za elektroničko glasovanje nastavljeno danas.

Arlović je tada otvorio raspravu o preostalim točkama s dnevnog reda 32. saborske sjednice. Kako je za taj dan bilo predviđeno isključivo glasovanje, nepripremljeni zastupnici nisu sudjelovali u rasprvi, a u sabornici nije bilo ni predlagatelja.

Današnje glasovanje o dvadesetak najavljenih točaka prekinuto je nakon što je Arlović kao neutemeljenu odbacio primjedbu Želimira Janjića, koji je u ime Kluba HSLS-a upozorio na, kako je rekao, neprimjeren način rada u Saboru.

Arlović je podsjetio da je glasovanje na prošloj sjednici, iako najavljeno dan ranije, prekinuto zbog nedostatka kvoruma, do kojega je, kaže, došlo "jer su neki zastupnici morali otkrivati biste".

Njegov stranački kolega Nenad Stazić predložio je da se zastupnicima koji učestalo izostaju sa sjednice ne isplaćuje zastupnički paušal.

Isprovocirani takvim, posebno Arlovićevim nastupom, oporbeni su zastupnici odbili pristupiti elektroničkom, a potom i ručnom glasovanju pa u sabornici više nije bilo kvoruma.

Arlović je potom nekoliko puta otvarao raspravu o novim točkama, pa je prekidao, a kad bi se u sabornici okupio dovoljan broj zastupnika, ponovno pristupao glasovanju, pa ga prekidao nakon što bi oporba opet napuštala sabornicu. Čitav je slučaj okončan međusobnim vrijeđanjem Arlovića i dvojice HSLS-ovaca, Željka Glavana i Joška Kontića, koji su mu predbacivali da druge zastupnike proziva zbog izostanaka, dok je sam "u tri mjeseca u sabornici bio svega dva puta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rasprava o tome tko je bio na bolovanju, tko je primio koliku naknadu pretvorila se u međustranačko prepucavanje pa je Arlović HSLS-ovce podsjetio da su zahvaljujući ovoj koaliciji došli na vlast.

Kako bi smirio strasti, Arlović je, sat prije nego je uobičajeno, odredio podnevnu stanku.

Sabor je u prijepodnevnom dijelu sjednice, među ostalim, prihvatio Zakon o zaštiti osobnih podataka, te na zahtjev Vlade odgodio raspravu o prijedlogu zakona o strancima - oba iz paketa europskih zakona.

Prihvaćena je i dopuna Zakona o trgovini, kojom se zabranjuje prodaja pića maloljetnim osobama, ali ne i prijedlog HDZ-ovke Jadranke Kosor da se izmjenama Zakona o izvršavanju proračuna za ovu godinu vrate porodiljne naknade na razinu iz 2000.

Također, prihvaćen je niz zakonskih prijedloga u prvom čitanju, među kojima onaj o izmjenama Pomorskog zakonika, uz zaključak da se Vlada obvezuje do drugog čitanja podnijeti i zakone kojima će urediti pitanja korištenja pomorskog dobra i zaštitu mora.

Iz paketa zdravstvenih zakona u prvom su čitanju prihvaćeni oni o liječništvu, stomatološkoj djelatnosti, sestrinstvu i medicinsko-biokemijskoj djelatnosti.

Prihvaćen je i zakonski prijedlog o osnivanju Fonda hrvatskih branitelja, kojim se želi na tržištu vrijednosnih papira očuvati vrijednost braniteljima dodijeljenih dionica, kao i prijedlog zakona o elektroničkim medijima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara