Sabor primio na znanje Izvješće Odbora za predstavke i pritužbe za 2002.

SABOR je u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja primio na znanje Izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2002.

Predsjednik Odbora Anto Đapić (HSP) istaknuo je da je Odbor u prošloj godini zaprimio 939 pritužbi građana, dodavši da se broj predstavki i pritužbi nije povećao u odnosu na stanje iz 2001.

Odbor je zaprimao pritužbe građana iz područja stambeno-komunalne problematike, te pritužbe koje se odnose na kršenje imovinskih, socijalno-zdravstvenih i radnih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi o Izvješću sudjelovali su Klub HSLS-a i Klub SDP-a, koji su podržali Izvješće uz ocjenu da je Odbor ispunio svoju zadaću, time što je pritužbe uputio nadležnim državnim institucijama.

Želimir Janjić (Klub HSLS) istaknuo je da to što broj pritužbi građana nadležnom Odboru nije rastao, može značiti i to da su građani izgubili povjerenje u državne institucije i pravni sustav.

To se ogleda, rekao je, u sporosti pravosuđa glede povrata imovine, bespravne gradnje s kojom se država nije obračunala, ili u teškoćama oko prava priznavanja na mirovinu.

Dubravka Horvat (Klub SDP) istaknula je da je Odbor ukazao gdje se treba više angažirati za učinkovitije funkcioniranje pravne države, jer se najbrojnije pritužbe građana koje je zaprimio Odbor, odnose na odugovlačenje sudskih postupaka i neizvršavanja odluka sudova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara