Sabor: Rasprava o Sunčanom Hvaru otvorila pitanje hrvatskih privatizacija

Većina parlamentarnih klubova smatra da je saborska rasprava o nepravilnostima u prodaji hotelskog poduzeća Sunčani Hvar otvorila i pitanje trinaestogodišnjih privatizacijskih modela u Hrvatskoj koje, kako su naglasili, prati veliko nezadovoljstvo javnosti. L

"Svađe u koaliciji oko Sunčanog Hvara amnestirale su HDZ od njihovih privatizacija koje su bile dno dna", rekao je u ime Kluba IDS-a Damir Kajin.

On je kazao kako je teško utvrditi tko kome u koaliciji u konkretnom slučaju podmeće, ali kako je sigurno da je raspoloženje javnosti sto posto protiv privatizacije uopće jer su, kako je rekao, do sada u 90 posto slučajeva završile obmanama.

"Nije presudno pitanje privatizacije Sunčanog Hvara, već jesmo li uopće za privatizaciju", rekao je Kajin.

Vladajuća koalicija nije provela reviziju pretvorbe iz vremena HDZ-a i time je amnestirano 200 bogatih obitelji i tajkuna a ostalo je razoreno gospodarstvo i frustrirani radnici, rekao je Kajin. On okrivljuje novu vlast da je javnost dovela u zabludu da će sve privatizacije revidirati i vratiti u prvobitno stanje.

U ime Kluba DC-a Vesna Škare Ožbolt se založila za moratorij na sve postupke privatizacije do novog saziva Sabora. Ukazala je na voluntarizam u provedenim privatizacijama u kojima su, drži, zakazale i struka i odgovornost nadležnih.

"Ipak je bolje da ministri odgovorni za slučaj Sunčanog Hvara nisu dali ostavke, pa da onda prolazimo kroz farsu njihovih neprihvaćanja", rekla je.

Govoreći u ime Kluba HSLS-a, Joško Kontić je istaknuo kako poslije zaustavljanja privatizacije Sunčanog Hvara nije pokrenuto i pitanje odgovornosti članova Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). U Upravni odbor HFP-a opet se imenuju isti ministri koji su sudjelovali u toj privatizaciji, rekao je Kontić, napominjući kako istodobno koalicija neprekidno vodi rasprave o redefiniranju koncepta privatizacije i o potrebi novog načina upravljanja državnom imovinom.

Podsjećajući na današnje izlaganje predsjednika HSS-a i predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, koji je istaknuo kako se nada da će od državnog odvjetnika dobiti mišljenje jesu li na donošenje odluke u ovom slučaju utjecali neki sporovi i krivične prijave, Kontić se založio da Sabor zatraži od MUP-a da provede istragu u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku i da o tome u roku 30 dana izvijesti Sabor.

U ime Kluba LS-a Zlatko Kramarić je naglasio da Hrvatska i dalje robuje stereotipu da neko poduzeće najprije treba potpuno upropastiti da bi se lakše privatiziralo, premda tržišta traže zdrava poduzeća. LS se zalaže za promjenu modela privatizacije i za to da HFP ne može biti lišen vlasničke i poduzetničke odgovornosti, a u ime države upravljati gospodarskim subjektima.

Jozo Radoš je ime Libre rekao kako će se negativne posljedice neprivatizacije Sunčanog Hvara pokazati već ovoga ljeta, "jer će na koncu doći tražiti pomoć iz proračuna ili kredite". Slučaj Sunčanog Hvara je, po njegovu mišljenju, posljedica štetnih poruka "da bi se trebali čuvati privatizacija i prodaje imovina strancima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera oko Sunčanog Hvara gotovo je pola godine potpuno zaustavila proces privatizacije u Hrvatskoj, dok se istodobno na međunarodnom tržištu kapitala tvrtke utrkuju za nove pozicije, rekao je Radoš i dodao: "U sebe zatvorena Hrvatska je slaba Hrvatska".

Od 200 poduzeća u većinskom državnom vlasništvu u tri godine preko natječaja privatizirano svega 51, a privatizacija velikih javnih poduzeća, koja iz godine u godinu traže sanaciju, je netaknuta, rekao je Radoš. "To će, slikovito rečeno, platiti radnici tekstilne industrije s plaćom o 2000 kuna", smatra Radoš.

Po njegovom mišljenju, afera Sunčani Hvar je upozorenje da je Vlada učinila pogreške, da je do njih došlo i u HFP-u, ali upozorenje i da se takve teme politiziraju kada struka loše odradi posao.

U ime Kluba HDZ-a Ivan Šuker je upitao je li prodaja Sunčanog Hvara bila međukoalicijska trgovina. Zaključio je kako zastupnici nisu dobili relevantne pokazatelje o prodaji Sunčanog Hvara, te je zatražio nalaz državne revizije.

Mato Arlović je u ime Kluba SDP-a istaknuo kako nema ništa protiv da se revizijom preispita je li bilo namjernog kršenja u proceduri prodaje Sunčanog Hvara, ali, rekao je, u cijelom je slučaju najviše izgubio Sunčani Hvar, radnici i građani otoka Hvara, jer je ta privatizacija, zbog predstojećih izbora, zacijelo zaustavljena do kraja godine.

Da Vlada nije poništila odluku o prodaji Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež posljedice za hrvatsku državu bile bi nesagledive, jer bi promaknuli način ponašanja neprihvatljiv u poslovnom svijetu, ocijenio je danas predsjednik HSS-a i Hrvatskog Sabora Zlatko Tomčić, čija se stranka oko te privatizacije sukobila sa svojim glavnim koalicijskim partnerom SDP-om.

Terme su planirale ulaganja i dokapitalizaciju u visini od 45 milijuna eura, a drugi ponuđač Kompas 62,6 milijuna, međutim, kada se odbiju ulaganja u lučice, koje nisu bile predmet natječaja, ispada da je ponuda Termi bila samo 19,5 milijuna eura, naveo je Tomčić.

Ministrica turizma Pave Župan-Rusković, koja je pratila današnju parlamentarnu raspravu, istaknula je odgovarajući na primjedbe zastupnika, da je Vlada bila za prodaju Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež jer su nudile cjelogodišnje poslovanje, novu kvalitetu usluga, zbog čega bi čitava destinacija dobila novi sadržaj i ponudu.

Sabor je raspravom parlamentarnih klubova završio današnje zasjedanje.

(Hina) daju jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara