Sabor: Rasprava o umirovljeničkom dugu ispunjena replikama

UNATOČ upozorenjima predsjedavajućeg Luke Bebića da smire strasti i suzdrže se od uvreda i tako što prije završe raspravu o Vladinom prijedlogu povrata umirovljeničkog duga te ispoštuju ustavni rok za zaključivanje sjednice, zastupnici su nastavili učestalo replicirati na svako izlaganje, pa i međusobno se vrijeđajući, zbog čega je bilo i opomenutih.

Pojedinačnu raspravu obilježile su optužbe oporbenih zastupnika da Vlada maže oči umirovljenicima, da predloženim zakonom nudi samo prazna obećanja bez konkretnih mjera koje bi jamčile da će dug ustinu biti i vraćen.

HDZ-ovci su uzvraćali da aktualna, za razliku od bivše Vlade barem pokušava uhvatiti se u koštac s problemom umirovljeničkog duga, da je koalicijska vlada prevarila umirovljenike obećavši im povrat cjelokupnog duga za svoga mandata.

SDP-ovi zastupnici optužbe su uperili i na zastupnike HSU-a, zamjerajući im da su nasjeli na Vladina lažna obećanja, da su se, kako je rekla Ingrid Antičević Marinović, "prodali HDZ-u" jer, kaže, investicijski fond kojega Vlada predlaže osnovati za povrat duga neće profunkcionirati

"Bi li zastupnici HSU-a pristali da im se zastupničke plaće isplaćuju iz ovog fonda, sigurno ne bi", poručila je, na što ju je, Silvano Hrelja (HSU) zamolio da njegovo i imena njegovih stranačkih kolega ne spominje u tom kontekstu.

"Nismo se prodali, to je stvar kompromisa postignutog nakon 11-godišnje borbe umirovljenika za pravdu. Oni koji su me izabrali podržavaju ovaj prijedlog", odgovorio je Hrelja.

Istaknuo je da su HSU i umirovljeničke udruge u pregovorima s Vladom morali uvažiti tešku gospodarsku situaciju u državi, te pozvao zastupnike da podrže predloženi model, da se nepravde prema umirovljenicima konačno počnu ispravljati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajte mi dovoljno veliku polugu i pokrenut ću zemlju", citirao je Hrelja fizičara Isaaca Newtona.

Dragutin Lesar (HNS) tvrdi da Vlada, nudeći model povrata duga putem fonda, nezakonito prisiljava umirovljenike da odustanu od prava da sami odluče o tome kako žele da im se dug vrati.

"Omogućavanje neposrednog odlučivanja minimum je koji dugujemo tim ljudima", kazao je Lesar, optuživši Vladu da, kao i 1990-ih, izbjegava obeštetiti umirovljenike.

Ispravljajući njegov navod, HDZ-ovac Marko Turić rekao je da je država s isplatom duga mogla krenuti tek sada, kada je stasala nakon rata, da to ne može učiniti isplatom novca, na što mu je Lesar odgovorio da je HDZ takve argumente trebao dati Ustavnom sudu, "a ne donositi protuustavne zakone".

"Dok su se različiti kutleraji bogatili za vrijeme rata kroz privatizaciju, teret stvaranja države snosili su radnici i umirovljenici. Vi to ne razumijete", poručio je Lesar Turiću te zaradio opomenu.

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara