Sabor sutra glasuje o amandmanima i proračunu za 2004.

HRVATSKI sabor sutra će donijeti državni proračun za ovu godinu prije samog glasovanja o proračunu predstavnici Vlade očitovat će se o 426 amandmana koje su podnijeli zastupnici i njihovi klubovi.

Ministar financija Ivan Šuker već je najavio da, najvjerojatnije, neće biti prihvaćen ni jedan od podnesenih amandmana koji su u konačnici dosegnuli 8,5 milijardi kuna. Proračun, najavio je Šuker, ostaje u starim okvirima - prihodi 79,4 milijardi, a rashodi 84,9 milijardi kuna. Najviše amandmana odnosi se na stavke ministarstava znanosti (113), poljoprivrede (60), financija (55) i zdravstva (38).

Prošla je godina bila izborna, pa proračun za ovu godinu nije, kako je uobičajeno, donesen koncem godine, već se država u prva tri mjeseca financira na temelju odluke o privremenom financiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sabor će sutra donijeti i Zakon o izvršenju proračuna u kojemu će, po najavama iz Vlade, biti utvrđeno da proračunska zaliha iznosi 318 milijuna kuna, da će plaćanje PDV-a za nabavu vatrogasne opreme ići na teret proračuna, te da će se na isti način postupiti i kod uvoza robe za znanstvene i istraživačke projekte.

Vlada najavljuje i odredbu po kojoj bi, uz njezinu suglasnost, ministar financija mogao odobriti odgodu naplate poreza i doprinosa, odnosno njihovo plaćanje u ratama.

S obzirom na brojnost amandmana o kojima se vladini predstavnici trebaju očitovati, za očekivati je da taj posao potraje cijeli dan, a da se sam proračun i prateći mu zakon donesu u kasnim večernjim satima.

Sabor je danas trebao raspravljati o amandmanima na prijedlog proračuna, no nakon burnog jutra u sabornici je prihvaćen prijedlog svih oporbenih klubova da se s raspravom, umjesto poslijepodne, krene sutra ujutro. Oporba je taj prijedlog obrazložila potrebom televizijskog prijenosa kako bi hrvatska javnost mogla pratiti tijek rasprave o tom za funkcioniranje države najbitnijem dokumentu, budući da se predviđa da bi rasprava mogla potrajati dugo u noć. Početak današnjeg zasjedanja obilježilo je demonstrativno lupanja po klupama, uvrede i optužbe za neparlamentarizam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara