Sabor: Uskoro kraj noćnim dežurstvima zbog aktualnog prijepodneva?

Sabor: Uskoro kraj noćnim dežurstvima zbog aktualnog prijepodneva?
NOĆNOM dežuranju u saborskim sobama da bi se uhvatio red za aktualno prijepodne i postavilo pitanje premijeru i članovima Vlade, uskoro bi, možda, mogao doći kraj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks predložio je članovima Predsjedništva da razmisle kako urediti prijavljivanje za aktualno prijepodne kako bi se izbjegla dosadašnja praksa da zastupnici dolaze noću i u Saboru dočekuju zoru.

Zastupnici pitanja postavljaju prema redoslijedu upisa u knjigu nazočnosti koju službena osoba otvara dva sata prije sjednice.

Kako saborske sjednice, u pravilu, počinju u 9,30 sati, knjiga se obično otvora oko 7 sati, no zastupnik koji pitanje želi postaviti u najatraktivnijem terminu, na početku aktualnog prijepodneva, mora se među prvima pojaviti u redu za upis.

Zbog velike konkurencije, pokazalo se da za to nije dovoljno doći malo prije sedam, nego u gluho doba noći i s podjednako ambicioznim kolegama iščekivati zoru i otvaranje knjige.

Oporbeni zastupnici pozdravljaju Šeksovu ideju, suglasni da je sadašnji način prijavljivanja loš i ponižavajući za zastupnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hodali smo noću kao vampiri u želji da izborimo dobar redoslijed, no ni noćni dolazak nije uvijek jamčio uspjeh, prisjeća se Ljubica Lalić (HSS).

Lalić, kao i Ante Đapić (HSP), predlaže da se uvede praksa da se pitanja koja se ne stignu postaviti na jednoj, prebace na slijedeću sjednicu uz poštivanje redoslijeda prijava.

Tako bi se ispravio barem dio nepravdi, kaže Đapić koji je jedno vrijeme bio čest gost saborskih noćnih dežurstava.

Pozivajući se na praksu engleskog parlamenta, Đapić nudi još jednu mogućnost - svake srijede popodne sat do dva ispitivanja Vlade.

SDP-ovac Mato Arlović Šeksovu inicijativu drži dobrodošlom, iako nije siguran da se može naći idealno rješenje koje bi potpuno dokinulo potrebu dežuranja.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara