Sabor: Vlada odbila prvih 100 zastupničkih amandmana na proračun za 2003.

MINISTAR financija Mato Crkvenac postupio je u skladu s prethodnim najavama i u ime Vlade, te uz podršku saborske većine odbio prvih sto do sada iznesenih zastupničkih amandmana podnesenih na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, kojih je ukupno više od 450.

Prvih desetak odbijenih amandmana odnosilo se na vrlo slične zahtjeve HDZ-a, HB-a i HSLS-a, koji su tražili znatne uštede za financiranje Ureda predsjednika Republike, odnosno smanjenje za šest milijuna kuna. Tražili su i smanjenje troškova za Ured predsjednika Vlade, ističući da je to potpuno nova i bespotrebna stavka u proračunu.

Drago Krpina (HDZ) naglasio je da je za Ured premijera u proračunu predviđeno više novca nego za Nacionalni program suzbijanja droga.

Crkvenac je Krpini odgovorio da se troškovi za Ured premijera uglavnom odnose na plaćanje savjetnika, kako je to uobičajeno i ostalim europskim zemljama - dodajući da ´premijer Račan sada radi bez ikakve stručne pomoći´.

Krpina je uzvratio kako je ´Vlada do sada financirala inozemne savjetnike, uključujući i one iz MMF-a i Svjetske banke´.

Predsjedniku države HDZ je, primjerice, želio smanjiti troškove za službena putovanja s tri na dva milijuna kuna, te opremanje Ureda s predviđenih 500 na 100 tisuća kuna.

HDZ-u je bilo neprihvatljivo da se troškovi predsjednika države za auto-gume povećaju s 20 na 200 tisuća kuna, te je zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor izrazila čuđenje da se predsjedniku države toliko uvećao vozni park. Kosor je istaknula da bi se na uštedama troškova predsjednika države mogao dobiti novac za porodiljske naknade.

Vlada je odbila više amandmana HDZ-a i HSP-a da se Uredu za suzbijanje zlouporabe droga umjesto 5,2 dodijeli 6,2 milijuna kuna, da se za provedbu Nacionalne strategije suzbijanja droga osigura još milijun kuna, te da se za edukaciju na području suzbijanja droga, umjesto predloženih 480 tisuća kuna, osigura deset milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ-ovci su upozorili da predviđena sredstva neće biti dostatna za uspješnu borbu protiv pošasti droge, pozivajući se na nedavno izneseno izvješće po kojemu iz godine u godinu raste broj ovisnika. Nisu prihvaćeni ni HDZ-ovi amandmani da se povećaju sredstva za Vladin Ured za zatočene i nestale sa šest na deset milijuna kuna, bez obzira na upozorenja HDZ-ovaca da je problem još 1324 nestale osobe najveći humanitarni problem u Hrvatskoj, te da za rješenje tog problema ne smije uzmanjkati novca.

Ministar Crkvenac uzvratio je da su sredstva za taj Ured već povećana i da su dostatna za njegovu normalnu aktivnost.

HDZ-ova zastupnika Dragu Krpinu je jako razljutilo neprihvaćanje amandmana da se osigura pet milijuna kuna za troškove obrane optuženih branitelja pred Haškim sudom.

Iako je ministar Crkvenac rekao da je Vlada osigurala oko devet milijuna kuna za suradnju s tim sudom, Krpina je uzvratio da nije mislio na ta sredstva, optuživši Vladu da ´očito želi plaćati dostavu materijala iz državnog arhiva čime će u Haagu pokušati dokazati krivnju hrvatskih branitelja´.

Odbijeni su i amandmani Kluba HB-a i nekoliko HDZ-ovih zastupnika da se iduće, isto kao i prošle godine, osigura 21 milijun kuna za skrb o ratnim stradalnicima u Federaciji BiH, jer Vlada za te izdatke nije predvidjela nikakva sredstva.

´Mislili smo da je interes Hrvatske zadržati Hrvate na njihovim ognjištima, a ovakav je potez Vlade jasna poruka tim ljudima´, upozorio je HB-ovac Krunoslav Gašparić.

Nisu prihvaćeni ni njihovi amandmani za udvostručenjem predviđenih 25 milijuna kuna za poticaje za hrvatske obrazovne, znanstvene, kulturne i zdravstvene ustanove u BiH.

Uz obrazloženje da Vlada ne želi izaći iz zadanih kriterija za financiranje jedinica lokalne samouprave, bilo da daje više, bilo da oduzima, ministar je uz podršku saborske većine odbio 20-tak zastupničkih amandmana kojima su tražili povećanja sredstava za pojedine gradove i općine.

Vlada je odbila i amandmane HDZ-ovih i HSLS-ovih zastupnika koji su tražili smanjenje proračunskih izdataka za Ministarstvo obrane (promidžba, reprezentacija, službena putovanja), a odbijeno je i više amandmana koji su se odnosili na rekonstrukciju cesta, obnove škola, crkava, te izgradnju sustava vodoopskrbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara