Sabor za sutra odgodio raspravu o alimentacijskom fondu

HRVATSKI sabor za sutra je odgodio najavljenu raspravu o predloženom osnivanju Državnog fonda za privremeno uzdržavanje djece, tzv. Alimentacijskog fonda, jer HSLS-ova zastupnica Đurđa Adlešić, koja je, uz SDP, predložila osnivanje tog fonda, zbog obveza danas nije u Sabornici.

Izvijestio je to predsjednik Sabora Vladimir Šeks, najavivši da će Sabor sutra objedinjeno raspraviti oba prijedloga - Đurđe Adlešić i SDP-a.

Sabor je pristupio raspravi o HSS-ovu prijedlogu zakona o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države, Grada Zagreba, županija, gradova i općina, kojega Vlada ne prihvaća.

Predloženi zakon branio je HSS-ovac Željko Pecek, rekavši da mu je osnovna nakana obvezati državu i lokalnu samoupravu da poslovne prostore prodaju dosadašnjim zakupcima koji su uredno poslovali i plaćali rentu, uz popust od 0,20 posto za svaku godinu zakupa.

Maksimalni popust iznosio bi do 30 posto uz rok otplate od pet godina, uz to što bi se 50 posto prikupljenog novca od tih pogodnosti izravno slijevalo u proračun, a 50 posto za poticanje malog poduzetništva.

Pecek je istaknuo da se zakonom želi prisiliti državu na poduzetničko ponašanje, budući da, kaže, svojom imovinom ne upravlja racionalno i domaćinski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da brojni obrtnici plaćaju nerazumno visoke najamnine za zakup poslovnih prostora, da te prostore ni nakon više desetljeća zakupa ne mogu kupiti, "posebno zbog onih koji su preko politike, pa čak i korupcije stekli poslovne prostore".

Obrušio se na političke stranke koje, po Peceku, imaju po nekoliko desetaka poslovnih prostora, posebno u Zagrebu, za koje plaćaju simboličnu naknadu, koriste ih neracionalno, aktivno tek nekoliko puta godišnje, a rentaju ih i po duplo većoj cijeni onima koji ih najviše trebaju.

"Oni koji desetljećima rentaju poslovne prostore mrtvi hladni gledaju obrtnike pri iseljavanju. Pitanje je smije li se država isključiti i taj negativni proces samo nezainteresirano promatrati", kazao je Pecek.

O HSS-ovu prijedlogu zakona raspravljaju zastupnički klubovi.

(Hina) xtr/ibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara