Sabor: zastupnici nezadovoljni predloženim izmjenama Poslovnika

OPORBENI, ali i dio zastupnika vladajuće koalicije iskazali su danas suzdržanost prema ideji da svaki dan, odnosno svaki put prije elektroničkog glasovanja ključiće za glasovanje preuzimaju od saborske Stručne službe.

Taj je način kompliciran, njime bi se nepotrebno stvarale gužve, ocijenili su zastupnici rapravljajući o izmjenama saborskog Poslovnika što ih je predložio Odbor za Ustav i Poslovnik, a koje parlamentu trebaju omogućiti elektroničko glasovanje.

Po tim izmjenama, zastupnici bi prije glasovanja od Stručne službe uzimali identifikacijske ključeve i vraćali ih po završetku glasovanja. Elektroničko se glasovanje, predviđaju izmjene, neće moći provesti kod poimeničnog glasovanja.

Neprihvatljivo je da stojimo u redu i svaki put uzimamo ključiće, istaknula je Jadranka Kosor (HDZ) ironično dodavši da bi još trebalo propisati i kako će zastupnici stajati u redu.

To su, drži, više propisi za ponašanje u vrtiću, nego u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predloženu ideju kompliciranom, ali i kao izraz nepovjerenja u zastupnike, drži i Ivo Škrabalo (Libra). Stoga sugerira da ključići stalno budu kod zastupnika, vezani za njihova sjedala.

Za dio zastupnika i dalje ostaje sumnja u moguće zlouporabe novog sustava glasovanja. Zastupnik nema mogućnosti provjeriti je li njegov glas registriran, ako mu pak glas nije registrian kako će dokazati da je bio u sabornici, pita se Miroslav Rožić (Klub HSP).

Zbog novog načina glasovanja, javnost neće znati kako je koji zastupnik glasovao, upozorava Željko Glavan (HSLS), zauzimajući se da se na displayu prikazuju podaci o glasovanju svakog zastupnika.

Glavan je zatražio javnu ispriku tvrtke Siemens koja je ugradila opremu za novi sustav, tvrdeći da se zbog pogrešaka u njihovu softverskom sustavu u javnosti stvorila slika o tehničkoj nepismenosti zastupnika.

Novi sustav glasovanja uveden je početkom svibnja, no još nije zaživio - što zbog tehničkih, a što zbog poslovničkih razloga.

O izmjenama Poslovnika, koje, napokon, trebaju omogućiti elekotroničko glasvanje, Sabor će glasovati ovaj tjedan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara