Sabor: Zastupnički klubovi podržali izmjene Zakona o trgovačkim društvima

SVI parlamentarni klubovi danas su na saborskoj sjednici podržali vladin Konačni prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima, kojima bi se pojačao položaj dioničara i pravna sigurnost vjerovnika u trgovačkim društvima te utvrdila veća odgovornost članova uprava i nadzornih odbora.

Klubovi zastupnika ukazali su na nužnost usklađivanja hrvatskog sa zakonodavstvom Europske unije kod uređenja poslovanja trgovačkih društava, posebno o zaštiti malih dioničara i vjerovnika te uređenja pravnog sustava u tom području.

Ljubica Lalić (Klub HSS-a) upozorila je na štetnost pretvorbe i privatizacije sredinom 1990-ih godina, koja je, tvrdi, dovela do socijalnog raslojavanja u društvu i velikih nepravdi. Kako bi se to izbjeglo u budućnosti nužno je stvoriti uvjete za kvalitetno djelovanje sudske vlasti i osigurati primjenu zakona u skladu s europskim propisima, kazala je.

U Klubu SDP-a vjeruju da predložene izmjene Zakona iz 1995. mogu doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva i uređenju trgovačkog prava, te osigurati učinkovitost pravosuđa u tom području.

Stoga je, rekao je Josip Leko, nužno zajamčiti pravnu zaštitu članovima trgovačkih društava, posebno dioničarima da pod jednakim uvjetima imaju jednaka prava u raspolaganju dionicama te pravo na izvješćivanje o poslovanju poduzeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Škare Ožbolt (Klub DC-a) pozdravila je odredbe koje predviđaju veću odgovornost članova uprava i nazdornih odbora u poduzećima, posebno da u slučaju zlouporaba štetu nadoknađuju iz vlastitih sredstava. Kvalitetnim izmjenama smatra i mogućnost izdavanja dionica bez nominalnog iznosa te da vrijednost dionica i temeljnog kapitala bude izražena u kunama.

Uz podršku predloženim izmjenama, Nikica Valentić (Klub HDZ-a) prigovorio je da se umjesto izmjene više od polovice članaka iz zakona trebalo prići donošenju novoga. Neprimjerenim smatra i da zakon stupi na snagu objavom u "Narodnim novinama" jer je, kaže, za kvalitetnu primjenu zakona potrebno više vremena.

Predloženim izmjenama želi se poboljšati položaj malih dioničara i zaštititi vjerovnike, povećati pravnu sigurnost i protočnost informacija, pojačati nadzor nad radom poduzeća, te odgovornost članova uprava i nadzornih odbora.

Također se predviđa usklađivanje zakona s Ovršnim, Stečajnim te zakonima o tržištu vrijednosnih papira i dioničkim društvima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara