Sabor: Zastupnički klubovi traže uvrštavanje novih točaka u dnevni red

HRVATSKI sabor danas je 36. izvanrednu sjednicu započeo 15-minutnom stankom koju su zatražili gotovo svi parlamentarni klubovi od kojih je većina zahtijevala da se u dnevni red uvrste nove točke.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odbacio je zahtjeve klubova, pojasnivši da je Vlada zatražila izvanrednu sjednicu na kojoj se, po saborskom Poslovniku ne mogu naknadno uvrštavati nove točke.

Damir Kajin (Klub IDS-a) zatražio je da u Sabor danas ili sutra dođe ministar vanjskih poslova Tonino Picula ili neki drugi član Vlade i izvijesti zastupnike u kojoj su fazi hrvatsko-slovenski odnosi, što se može očekivati od zahlađenja tih odnosa, te kako se to može odraziti na priključenje Hrvatske EU i buduće hrvatsko-slovenske gospodarske odnose.

"Svjesni smo da je ovih dana u tijeku izvjesni hladni rat sa Slovenijom i o tome se zastupnici moraju hitno informirati", rekao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomčić ga je uputio da pokuša prikupiti dovoljan broj potpisa zastupnika i predloži sazivanje nove izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o njegovom i prijedlozima ostalih klubova. Vladimir Šeks je u ime Kluba HDZ-a rekao da je Vlada za ovu sjednicu predložila raspravu o izmjenama Zakona o proračunu, ali da zastupnici taj prijedlog još nisu dobili.

Napomenuo je da je HDZ krajem kolovoza u saborsku proceduru uputio prijedlog za raspravom o hrvatskom vanjskom dugu, ali da je Vlada u Sabor dostavila samo informaciju o dugu, koju zastupnici također nisu dobili.

Tomčić je ponovio da se prijedlozi za dopunom dnevnog reda mogu podnositi tek za redovitu sjednicu, najavivši da će svi materijali iz Vlade zastupnicima biti dostavljeni tijekom dana.

Ivić Pašalić je u ime Kluba HB-a zatražio da Vlada u Sabor hitno uputi odgovore na više od 4000 pitanja koje je Europska komisija uputila Hrvatskoj, a o kojima bi , tvrdi, Sabor morao raspravljati.

Tomčić ga je izvijestio da je razgovarao s premijerom Ivicom Račanom o tome da se Sabor "na adekvatan način" upozna s odgovorima, te da raspravi "barem one najvažnije".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara