Sabor završio raspravu o Prijedlogu odluke o kornatskom prostornom planu

U završnom dijelu današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora zastupnički su klubovi poduprli prijedlog odluke o donošenju prostornog plana Nacionalnog parka ´Kornata´, koji bi trebao postati ključnim u sprječavanju bespravne gradnje na tom otočju. L

Božidar Kalmeta (Klub HDZ) upozorio je na posljedice kašnjenja toga plana, zbog čega se, dodao je, danas razmahala bespravna gradnja na tome najvrjednijem hrvatskom turističkom odredištu, pa će taj prostorni plan imati tek sanacijski značaj.

Kalmeta je prigovorio što je plan nelogično odredio koji će se bespravno izgrađeni objekti legalizirati, a koji neće. Ocijenio je da će takva praksa ponovno uzrokovati podjele na Kornatima i novu ´divlju gradnju´.

Vesna Podlipec (Klub SDP) pohvalila je donošenje prostornog plana za Kornate, istaknuvši kako je očekivala da se sličan plan donese i za ostale nacionalne parkove jer je za to novac već bio osiguran.

Ivo Baica (Klub HB) zauzeo se za potpuno očuvanje simbola stoljetnog težačkog života na Kornatima te predložio da se zabrani nekontrolirano kretanje po otočju i sidrenje brodova u blizini Kornata.

Ante Markov (Klub HSS) podsjetio je na sklad kornatskog otočja na kojima treba zakonom urediti život u skladu s prirodom.

Raspravom o toj temi Hrvatski je sabor završio današnje zasjedanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara