Sabor: žustra rasprava o 'antifašističkoj deklaraciji'

Jednako žustro kao i sinoć, ovaj put i uz dvije izrečene opomene, Hrvatski je sabor danas nastavio jučer započetu objedinjenu raspravu o prijedlozima IDSa i SDPa da Sabor donese Deklaraciju o antifašizmu temeljem koje bi se prava boraca NOBa izjednačila s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Kao i jučerašnju po klubovima, i jutrošnju pojedinačnu raspravu obilježili su zastupnički istupi o tome koliko je dobra, odnosno zla Hrvatskoj i Hrvatima donio antifašizam, pod krinkom kojega su se, upozoravaju neki zastupnici, počinili najveći zločini nad Hrvatima.

Nenad Stazić (SDP) je u ime predlagatelja kao osnovni cilj Deklaracije naveo isticanje vrijednosti antifašizma kao temeljnih vrijednosti ujedinjene Europe.

"Prije deset godina na proslavu 50. obljetnice pobjede nad fašizmom u Europi nije pozvan državni vrh na čelu s predsjednikom Tuđmanom, ne zato što se zaboravila njegova antifašistička prošlost, već zbog njegove tolerancije prema pojavama koje su negirale antifašizam. Sabor ne smije dozvoliti novo poniženje", rekao je Stazić.

U brojnim replikama koje je izazvalo njegovo izlaganje, zastupnici iz HDZ-a i HSP-a prozvali su predlagatelje da pokušavaju abolirati komunističke zločine, da te zločine miješaju s antifašizmom, te najavili da neće podržati Deklaraciju ako se u njoj ti zločini na osude.

Takve je istupe SDSS-ovac Milorad Pupovac ocijenio govorom mržnje, nepriznavanjem antifašističkih vrijednosti koje su, napominje, uvrštene i u preambuli hrvatskog Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako u Ustavu postoje odredbe o antifašizmu, ako se u ovoj dvorani napada jedna od vrijednosti Ustava, onda je to ravno nasrtaju na državu. Postoje ovdje ljudi kojima su draže neke druge vrijednosti nego one ustavne na koje smo prisegnuli, a to je nedopustivo", kazao je Pupovac.

Na njegov je istup oštro reagirao nezavisni zastupnik Ivo Lončar, prozvavši SDSS-ovca da relativizira antifašizam kao hrvatsku svetinju.

"Da tragedija i ironija bude veća mi danas u Hrvatskom saboru imamo dva četnika", rekao je Lončar i zaradio opomenu predsjedavajućeg Vladimira Šeksa, koji je opomenu izrekao i Pupovcu zbog vrijeđanja zastupnika.

Andrija Hebrang (HDZ) ocijenio je da od 1943. hrvatski antifašizam nije ni postojao jer se, kaže, 'utopio' u jugoslavenski antifašizam koji je poslužio eliminaciji hrvatskih antifašista.

"Nezamisliva je Deklaracija ako ne priznamo da je dio antifašizma iskorišten da bi se eliminirali politički neistomišljenici", rekao je Hebrang.

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara