Sabor:Nacionalne manjine ne podržavaju ni jedan prijedlog izbornog zakona

Klub zastupnika nacionalnih manjina neće podržati niti jedan od četiri predožena izborna zakona, jer niti jedan nije predvidio institut pozitivne diskriminacije za pripadnike manjina.

Tibor Santo je danas u Saboru u ime Kluba nacionalnih manjina podsjetio da je Vlada najavila da će predložiti odgovarajuće rješenje za osiguranje pozitivne diskriminacije u izbornom zakonodavstvu, a da stranke koje su podržale Vladu, nisu to imale volje ugraditi u predložene izborne zakone.

Santo je dodao da se pripadnici nacionalnih manjina zalažu za većinski model izbora, jer iz iskustva znaju da taj sustav osigurava bolju zastupljenost.

I u nastavku saborske poslijepodnevne rasprave o predloženim izbornim zakonima, što su ih predložili HSS, SDP, DC, te Damir Kajin (IDS) i Zlatko Kramarić (LS), većina klubova je istaknula da je za demokratsku i političku stabilnost države nužno dva puta zaredom birati po istom izbornom zakonu.

Mate Granić (Klub DC-a) smatra da bi se u izbornom zakonu trebao odrediti točno nadnevak redovitih izbora i da se ne mijenja pred svake izbore.

DC se ne slaže s izbornim zakonom po kojem bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, jer to, smatra Granić, vodi prema bipolarizmu i smanjuje šanse manjim strankama.

Darko Šantić je u ime Kluba HNS/PGS/SBHS-a istaknuo da praksa neprestanog mijenjanja izbornih pravila i čitavih sustava jasno pokazuje nerazumijevanje prave uloge i važnosti izbornih sustava.

Šantić je istaknuo da je prijedlog Kramarića i Kajina za sada jedina realna mogućnost, bez obzira dobiva li se time do kraja konzistentan izborni zakon.

Taj prijedlog odražava postojeće stanje, uvažava ustavni rok u kojem se takav zakon mora donijeti i usklađuje postojeći zakon s izmjenama Ustava i Ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina, rekao je Šantić, posebno podržavajući neposredan izbor načelnika, gradonačelnika i župana.

(Hina) daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara