Saborske dvorane dobile imena zaslužnika

Osam saborskih dvorana dobilo je preko vikenda imena po zaslužnim osobama čija se poprsja nalaze pred Velikom vijećnicom Hrvatskoga sabora.

Mala vijećnica, u kojoj je nekad zasjedao ukinuti Županijski dom, nosi ime Josipa Šokčevića, dvorana Centar Josipa Jelačića, '84-ica' Ivana Mažuranića, a višenamjenska, odnosno dvorana Kluba zastupnika nazvana je dvoranom Ivana Kukuljevića.

Po mišljenju mnogih, najljepša saborska dvorana, do sada označena tek brojem 149 i među službenicima poznata kao "stara Vladina dvorana", nazvana je dvoranom Stjepana Radića, a njoj susjedna pod brojkom 133, također bezimena, dvoranom Ante Starčevića.

Dvije dvorane na drugom katu Hrvatskoga sabora - 233 i 202 (poznate i kao Drveni salon) nose imena Eugena Kvaternika i Janka Draškovića.

Odluka da se saborske dvorane, u kojima se inače održavaju sjednice odbora i klubova, nazovu po zaslužnim osobama potječe još iz 1999., a potaknuo ju je tadašnji potpredsjednik, a inače prvi predsjednik Hrvatskoga sabora Žarko Domljan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku je donijelo Predsjedništvo tadašnjeg Zastupničkog doma, a Domljanova je inicijativa stigla u vrijeme kad je završavala višegodišnja obnova zapuštene saborske zgrade, opsežan posao za koji se najviše brinuo upravo Domljan.

Kako te, 1999., u saborskom proračunu nije bilo dostatno novca za postavljanje ploča, provedba odluke odgođena je do daljnjega, odnosno do ovih dana.

Postavljanje staklenih ploča stajalo je 35 tisuća kuna bez PDV-a.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara