Saborski odbor podržao Vladine pooštrene mjere za sve vozače

Vlada će Konačnim prijedlogom zakona o sigurnosti prometa na cestama izići pred Sabor u blažoj verziji prema vozačima početnicima, odustajući od uvođenja probnih vozačkih dozvola, mentora i oznaka na automobilima za vozače početnike, ali će novi zakon biti stroži prema svim vozačima,

što je danas podržao saborski Odbor za pomorstvo, promet i veze.L

Vlada je zadržala pooštrenje ostalih predloženih propisa za vozače početnike (bez obzira na dob) koji, prema prijedlogu Vlade, u prve dvije godine od položenoh vozačkog ispita neće smjeti voziti brže od 70 km na sat, a ograničenje brzine na autocesti za njih je 110 km/h.

U istom razdoblju od dvije godine kod vozača početnika alkotestom neće smjeti biti ustanovljena ´ni kap alkohola u krvi´.

Član Odbora Miroslav Korenika (SDP) nije bio zadovoljan vladinim ublažavanjem mjera za vozače početnike. Istaknuo je da je probna vozačka dozvola bila dobra ideja, a da je sporno bilo uvođenje mentora s kojima bi vozač početnik morao voziti.

Korenika smatra da je predloženi zakon ´premlak´ prema vozačima početnicima, jer statistike pokazuju da izazovu trećinu prometnih nezgoda.

Za ukupnu populaciju vozača novi zakon donosi pooštrene mjere prometnih propisa. Tko u dvije godine prikupi 12 negativnih bodova, vozačka dozvola oduzet će mu se na godinu dana, i morat će ponovno polagati ispite u auto-školama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najnižu razinu alkohola u krvi od 0,5 - 0,8 promila predložena novčana kazna je tisuću do dvije tisuće kuna, tri kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca. A za najveću razinu alkohola u krvi iznad 3,5 promila, predlaže se šest kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Ako se uz takve prekršaje ugrozi i sigurnost ostalih sudionika u prometu, predlaže se novčana kazna od tri do osam tisuća kuna, šest kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na 16 mjeseci.

Ako se isti prekršaj počini dva puta u dvije godine, ili ako se dva puta vozi brzinom 50 km/h većom od dopuštene u naseljenom mjestu, može se dobiti i kazna od 60 dana zatvora.

Novi zakon predviđa i uvođenje kazne od 300 kn za nevezivanje sigurnosnog pojasa, za vozače mopeda bez kacige, te za upotrebu mobitela za vrijeme vožnje, osim u slučaju ´hands free´.

Predlaže se da vožnja s kratkim svjetlima postane obvezna tijekom cijele godine, a ne samo za razdoblje jesen-zima.

Odbor je zaključkom obvezao Vladu da u roku tri mjeseca izradi novi prijedlog horizontalne i vertikalne signalizacije na cestama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara