Saborski odbor traži od Lučina očitovanje o policijskom ispitivanju djece

SABORSKI Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo zatražio je danas od ministra unutarnjih poslova Šime Lučina očitovanje o policijskom ispitivanju troje maloljetne djece u Okučanima.

Odbor od Lučina traži da se očituje je su li točne tvrdnje o neopravdanom i neprimjerenom ispitivanju troje maloljetne djece u Policijskoj postaji Okučani i izvijesti o poduzetim mjerama protiv odgovornih policajaca.

"MUP-ov Odjel unutarnje kontrole utvrdio je da su policijski službenici postupali neprimjereno i neopravdano, premda zakon ne određuje donju dobnu granicu za obavljanje obavijesnih razgovora s djecom i premda je sam otac tražio da njegov iskaz potvrdi trogodišnji sin", kazala je glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

O eventualnom pokretanju stegovnog postupka protiv policajaca znat će se više nakon završetka istrage, dodala je Bardić.

Istražujući krađu motorne pile u jednoj okučanskoj trgovini policija je krajem veljače pozvala na obavijesni razgovor Matu Matića koji je tih dana u trgovini kupio usisavač. No, osim njega policija je ispitivanju podvrgnula i njegovo troje djece, među kojima i trogodišnjeg dječaka.

Otac tvrdi kako je dječak u policiji ispitivan više sati, da je plakao, pomokrio se majci u krilo, tražio da ga odvedu kući i vikao da je gladan.

"To je dijete koje još ne zna dobro ni pričati. Ne mogu nikako shvatiti, ako sam ja pozvan kao svjedok, zašto se moja obitelj koja s tim nema nikakve veze privodi", izjavio je Matić Hini, najavljujući tužbu protiv policajaca iz Policijske postaje Okučani.

Kaže kako mu je važno da se utvrdi istina jer nema nikakve veze s krađom.

Slavko Pavlović, socijalni rednik novogradiškog Centra za socijalnu skrb koji je bio prisutan ispitivanju izjavio je da je ispitivanje obavljeno uz suglasnost majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Majka je inzistirala da mi čujemo od djece da to sve nije istina", kazao je Pavlović koji tvrdi da je razgovor s djecom trajao kratko i da nije bilo nikakvog maltretiranja.

Kaže kako nije primijetio da se dijete pomokrilo i plakalo.

Pučki pravobranitelj Ante Klarić smatra kako za slučaj nema opravdanja i kako se to nije smjelo dogoditi.

"Ni socijalni radnici, ni policija, ni njihovi čelnici ničim ne mogu opravdati ovaj slučaj, ni pedagoškim mjerama, ni pozivanjem na bilo koji zakonski propis", kazao je Klarić koji smatra da ponašanje policije zaslužuje oštru osudu.

Po njegovim riječima, policajci su morali znati da se ne može komunicirati s djecom i prema njima obavljati ni prethodne ni ikakve istražne radnje, te da se djeca ne mogu ispitivati na okolnosti izvršenog kaznenog djela.

"Očito je da policajci to ne znaju i prema tome krivi su oni koji ih uče i podučavaju", mišljenja je Klarić, koji tvrdi da ne može ništa učiniti jer je slučaj završen.

Psihologinja Ana Karlović iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba ističe kako je kod ispitivanja djece mlađe od četiri godine važno da s njima razgovara stručna osoba.

"S tom je djecom nemoguće provesti pravi intervju, stoga je vrlo važno da stručna osoba razgovara s djetetom i utvrdi koliko je dijete za to spremno", smatra Ana Karlović.

Dodaje da to može biti i policijski djelatnik ali samo ako je specijalno obučen za vođenje takvih razgovora.

Po njezinim riječima, razgovorom nevješte i neiskusne osobe s djetetom povećava se rizik za traumatizaciju djeteta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara