Saborski odbor: Vlahušić i Opačić o ravnopravnosti spolova u zdravstvu

SABORSKI Odbor za ravnopravnost spolova podržao je danas Izvješće o stanju reforme zdravstva od 2000. 2003., te Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

O stanju u hrvatskom zdravstvu s aspekta ravnopravnosti spolova oprečna mišljenja su iznijeli ministar zdravstva Andro Vlahušić i predsjednica Odbora Milanka Opačić.

Spolna struktura unutar zdravstvenog sustava u pojedinim je djelatnostima izrazito feminizirana, dok je u drugim djelatnostima ´medicina izrazito muška´, navela je Opačić.

Navela je da je od 11.479 liječnika 57,1 posto žena, međutim, liječnica je u kirurgiji svega 4,3 posto, dok ih je u pedijatriji 74,9 posto, ženskih ginekologa je oko 27,9 posto, a u internoj medicini je 43 posto žena.

Ministar Vlahušić suprotstavio se navodima da je u pojedinim djelatnostima zdravstveni sustav izrazito feminiziran.

No, dodao je da je prema podacima iz izvješća, zdravstveni sustav najmanju efikasnost pokazao upravo u zaštiti žena, jer im u sustavu javnog zdravstva nisu pružene sve usluge koje su im ponuđene na privatnom tržištu zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavio je da će se primjerice u liječenju neplodnosti, povećati broj oplodnji koje će ići na trošak HZZO-a.

Zbog prevencije raka dojke predviđa se nabaviti još mobilnih mamografa. Ocijenio je da za zaštitu žena nije dobar podijeljeni sustav ginekologa, od kojih je jedan u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a drugi u bolničkoj.

Član Odbora Tibor Santo (LS) istaknuo je da problematika zdravstvene zaštite nije spolno određena. Budući žene žive dulje od muškaraca, možda i nisu rizična skupina, rekao je.

Vlahušić se osvrnuo i na ostale podatke iz izvješća navodeći da je povećana životna dob stanovništva na prosječno 74 godine, u padu je stopa perinatalne smrtnosti, pada i broj samoubojstava, a broj transplatacija znatno raste.

Namjera je, dodao je, predloženim pravilnikom o radnom vremenu osigurati radno-aktivnom stanovništvu obavljanje specijalističkih pregleda do 19 sati.

Naglasio je da je primarna zdravstvena zaštita i primarno političko pitanje na kome u Europi padaju Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara