Saborski odbor za nacionalnu sigurnost pozvao Vladu da promisli o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost s današnje je sjednice pozvao Vladu da još jednom promisli o tome da u predložene izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama uvrsti i odredbu po kojoj bi i najmanja količina alkohola u krvi pri vožnji bila kažnjiva.

To je novinarima, nakon zatvorene sjednice, izjavio predsjednik Odbora Ivan Jarnjak, rekavši kako je Odbor podržao intenciju zakona - da se suzbije nered na prometnicama, ali i da njegovi članovi smatraju da bi Vlada trebala promisliti hoće li ostaviti sadašnju odredbu, po kojoj bi se vozača kažnjavalo tek s 0,5 promila alkohola u krvi, ili inzistirati da ga se kažnjava već kod 0,1 promila.

"Neka Vlada još jednom promisli, s obzirom na kompatibilnost zakona sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista, te s obzirom na tradiciju u našem narodu stvorenu nakon toliko godina - da se ne vozi iznad 0,5 promila", kazao je Jarnjak.

Vlada je, naime, predložila da alkohol, pa i najmanja količina, bude zabranjena za sve one koji sjedaju za upravljač - pokaže li alkotest da vozač ima do 0,5 promila alkohola u krvi bio bi kažnjen s 1.500 kuna i jednim negativnom bodom, od 0,5 do 1,5 promila plaćao bi 2.000 kuna i na tri bi mu mjeseca bila oduzeta vozačka uz tri boda, a za veću alkoholiziranost plaćao bi 3.000 kuna i dugotrajnije bi bio bez dozvole.

Ako bi u dvije godine dva puta pravomoćno bio kaženjen zbog alkohola, pa makar i ispod 0,5 promila, vozač bi mogao 60 dana u zatvor i oduzela bi mu se vozačka dozvola od jedne do dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mladi vozači u razdoblju od dvije godine nakon dobivanja dozvole ne bi mogli upravljati vozilima čija je snaga veća od 75 kilovata (102 konjske snage), a u vremenu od 23 do 5 sati ujutro mogao bi voziti samo u pratnji osobe starije od 25 godina.

Za mlade bi vozače vrijedila i stroža ograničenja brzine nego za ostale vozače, a ako u roku od tri godine ne bi položili program sigurne vožnje dozvola bi im prestala vrijediti.

Predlaže se i drastično kažnjavanje prekoračenja brzine - s 300 kuna kažnjavali bi se vozači koji do 10 kilometara na sat prekorače brzinu u naseljenom mjestu, ili do 30 kilometara izvan naselja, s 500 kuna oni koji u naselju prekorače za 30, a 50 izvan naselja,.

Prekoračenje iznad 50 kilometara na sat kažnjavalo bi se s 2000 kuna, a s 3000 kuna kaznilo bi se vozače koji brzinu prekorače dvostruko nego je propisana.

Po Vladinu prijedlogu najmanja bi kazna za prometne prekršaje iznosila 300 kuna, umjesto sadašnjih 50, a propisivala bi se za, primjerice, pješaka koji prelazi cestu izvan zebre, vozača koji vozi bez vozačke ili mu je istekla itd.

Odbor za unutarnju politiku Vladi će predložiti da Odluku o slanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovine misije UN-a i dalje donosi Sabor kada vojnici odlaze prvi put, ali da se odluka o smjeni, odnosno rotaciji vojnika donosi automatizmom, bez posebne suglasnosti Sabora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara