Saborski odbor za turizam zasjedao u Osijeku

Sjednica saborskog Odbora za turizam održana je večeras u Osijeku s ciljem, kako je rekao na sjednici predsjednik Odbora Ante Markov, da se sagleda problematika kontinentalnog turizma uoči donošenja novih zakona o turističkoj djelatnosti, turističkim zajednicama i o promicanju hrvatskog turizma.

Osječko-baranjska županija ima izuzetne turističke potencijale, ali joj nedostaje infrastruktura, rekao je Markov, a kao poseban problem istaknuo je što u Županiji ima još mnogo nerazminiranih dijelova, osobito u Baranji, u kojoj je i Park prirode Kopački rit.

S obzirom da je to preduvjet strategije turizma, čišćenje od mina toga prostora je prioritet, u dogovoru s Hrvatskim centrom za razminiranje, rekao je Markov.

Dr. Ivan Šišljagić, član Odbora za turizam Hrvatskog sabora iz IV izborne jedinice, koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko baranjsku županiju, rekao je da su Slavonija i Baranja "nažalost još uvijek zanemarene, što se očituje u neizgrađenim prometnicama i nedovoljnoj zastupljenosti saborskih zastupnika iz Slavonije u tijelima koja odlučuju o financijskim sredstvima namijenjenim za turizam".

Upravo Osječko-baranjska županija ima sve preduvjete za turizma tijekom cijele godine, od lovnog, ribolovnog i seoskog do vjerskog turizma, rekao je Šišljagić, naglasivši da je u Baranji jedno od najpoznatijih europskih lovišta, tikveško lovište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Odbora Ivan Drmić, također iz IV izborne jedinice, rekao je da je Park prirode Kopački rit po svojim ljepotama i bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta pravi biser, ali da se "nažalost proteklih godina nije dovoljno vodila briga o očuvanju te prirode".

Ustvrdio je da se "novac Svjetske banke između ostaloga trošio na skupe studije", umjesto da se, kako je istaknuo, "Kopački rit cijeli razminira i da se novac ulaže u zaštitu prirode".

Članovi Odbora za turizam Hrvatskog sabora obišli su prije večerašnje sjednice niz turističkih lokaliteta u Osječko-baranjskoj županiji. U Baranji su obišli Park prirode Kopački rit, nekoliko seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, te Vinsku cestu. Posjetili su i Ergelu Đakovo i Katedralu Sv. Petra u Đakovu.

(Hina) xvsik yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara