Saborski Odbor za Ustav podržao Zakon o elektroničkim medijima

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je danas Vladin Konačni prijedlog zakona o elektroničkim medijima.

Promjene u Konačnom prijedlogu zakona u odnosu na prošli prijedlog odnose se na odredbe koje se tiču Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, odnosno na to da se novac iz Fonda neće moći koristiti za proizvodnju zabavnog programa.

Vlada se odlučila za odredbu po kojoj će se jednako poticati proizvodnja radijskog i televizijskog programa, bez obzira na to što je televizijskih postaja znatno manje, jer je proizvodnja televizijskog programa skuplja.

Izmjene se tiču i odredbe o Vijeću za elektroničke medije koje će imati sedam članova, a predsjednik Vijeća mora biti profesionalac, dok ostali članovi, kako bi se izbjegao sukob interesa ne moraju biti profesionalci.

Predsjednik Odbora Mato Arlović (SDP), predložio je da se toj odredbi doda da članovi Vijeća svoju dužnost moraju obavljati profesionalno, odnosno da ne mogu biti još negdje zaposleni, budući se Vijeće osniva kao pravna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novac za monitoring provedbe zakona, kako je predloženo u Konačnom prijedlogu zakona, dobit će se od 0,5 posto prihoda od pravnih osoba koje obavljaju djelatnost radija i televizije.

Odbor je u prvom čitanju podržao i prijedlog zastupnice HSLS-a Đurđe Adlešić, koja je predložila osnivanje saborskog etičkog povjerenstva, čija bi dužnost bila izraditi etički kodeks, a povjerenstvo bi među ostalim pokretalo postupke za utvrđivanje sukoba interesa po službenoj dužnosti.

Članovi Odbora iz redova SDP-a, Nenad Stazić i Mato Arlović, uputili su niz kritika na loše definirano područje djelovanja tog povjerenstva, ali također smatraju da je vrijeme da Sabor raspravi pitanje potrebe donošenja etičkog kodeksa.

(Hina) daju azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara