Saborski odbori podijeljeni oko vladina stajališta prema Iraku

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao je u utorak stajališta Vlade o iračkoj krizi, ali se s takvom potporom nisu uspjeli usuglasiti članovi Odbora za vanjsku politiku, izvijestili su predsjednici obaju odbora Ante Markov i Zdravko Tomac.

Odbor za unutarnju politiku je na današnjoj sjednici, bez glasa protiv, podržao stajališta Vlade o iračkoj krizi i zaključio da će Vlada nastaviti pratiti sve aktivnosti vezane uz rasplet krize i o njima permanentno izvještavati Odbor, a zatim će se na osnovi tih izvješća donijeti odluka hoće li i kada će se o toj temi provesti saborska rasprava, rekao je Markov.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Tomac je novinarima kazao da se odbor zbog ´svog sastava´ nije uspio usuglasiti sa zaključcima Odbora za unutarnju politiku. ´Oporba je inzistirala da se izvješće premijera samo primi na znanje, a ne da se podupire. Vladajuća koalicija je, pak, inzistirala na usvajanju istog i otuda nesuglasje. Iako je u raspravi stav bio dosta jedinstven, posebice kod HDZ-a, očito je da neki u očekivanju izbora smatraju da Vladu nije dobro podržati ni u čemu´, kazao je Tomac.

Za potporu Vladi glasalo je petero zastupnika iz vladajućih redova, četvero predstavnika HDZ-a, HSP-a i DC-a bili su suzdržani, a dvojica zastupnika iz HSLS-a protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´HDZ je predložio formulaciju da se izvješće Vlade primi na znanje jer smatra da se njome mogao ostvariti konsenzus koji bi svim strankama bio prihvatljiv, ali nažalost do njega nije došlo. Hrvatska ide u susret još važnijim odlukama od ove i smatram da bi dobro bilo kada bi stranke ostavile otvorena vrata za postizanje makar minimalne suglasnosti u budućnosti´, kazao je nakon sastanka predsjednik stranke Ivo Sanader. Dodao je da HDZ ima visok stupanj razumijevanja za sve koji su bili izloženi terorističkim napadima i shvaća odlučnost Amerike da ukloni prijetnju koju predstavlja oružje za masovno uništenje. ´Suradnja EU i Amerike nema alternativu, a znamo da je Amerika uvijek priskakala u pomoć Europi kad je to bilo potrebno´, kazao je Sanader.

´Hrvatska treba čvrsto podupirati međunarodni poredak i donošenje svih odluka unutar Vijeća sigurnosti UN-a, a pristajanjem na vilinusku deklaraciju Hrvatska je u svijetu doživljena kao zemlja koja čvrsto podupire Sjedinjene Države. Kasnija odluka Vlade o Iraku mnogo više korespondira sa stajalištem EU´, ocijenio je predsjednik DC-a i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

HSLS je na sjednici tražio povlačenje hrvatskog potpisa s vilinuske deklaracije, a HSP inzistirao da se taj potpis više ne spominje u stajalištima Vlade u iračkoj krizi. Iako nije zatražio uklanjanje potpisa, zastupnik HSP-a Miroslav Rožić se, kako je rekao nakon sastanka, suglasio se s izjavom francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji vilinusku izjavu doživljava ´infantilnom´.

Zajednička sjednica obaju saborskih odbora, uz sudjelovanje hrvatskog premijera Ivice Račana i ministra vanjskih poslova Tonina Picule, održana je iza zatvorenih vrata u trajanju od gotovo četiri sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara