Saborski zastupnici: nezakonito stečenu imovinu oduzeti, a ne oporezivati

Nezakonito stečena imovina za vrijeme pretvorbe i privatizacije treba biti oduzeta, a ne oporezovana kritika je i oporbe i stranaka koalicije iz današnje saborske rasprave o tzv. ´porezu za tajkune´, odnosno o vladinu prijedlogu zakona o jednokratnom porezu na imovinu.L

Većina parlamentarnih klubova najavila je da bez bitnih izmjena neće podržati zakon u drugom čitanju.

Bit tog zakona je da se uspoređivanjem imovinskog stanja prije procesa pretvorbe i privatizacije s današnjim, utvrdi poklapaju li se ukupni plaćeni porezi u tom razdoblju s porezima koje je porezni obveznik bio dužan platiti, obzirom na razliku u imovinskom stanju, rekao je danas su Saboru ministar financija Mato Crkvenac.

Međutim, parlamentarni klubovi zastupnika uglavnom su se založili za to da se nezakoito stečena imovina oduzme.

Vladimir Šeks (Klub HDZ) je rekao da samo porez ne može biti sankcija za nezakonito stečenu imovinu. Smatra da bi predloženim odredbama porezna uprava dobila ovlasti inkvizitora i sve bi se pretvorilo u ´lov na vještice´.

Dorica Nikolić je u ime Kluba HSLS-a nazvala predloženi zakon ´zakonom o amnestiji gospodarskih kriminalaca´, dodajući da netko otkriva toplu vodu i uvodi porez na lopovluk.

Luka Roić je u ime HSS-a rekao da nezakonito stečena imovina treba biti pitanje kaznenog postupka, a ne oporezivanja. Predložio je da se današnja rasprava prihvati kao prethoda ili da Vlada barem do drugog čitanja predloženi zakon uskladi s pravnim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Josip Leko (Klub SDP) naglasio je da osjetljivost teme nalaže da se grijeh u pretvorbi i privatizaciji ispravi, ali ne na način da se ugrožava pravna država, pravni sustav. SDP smatra da se to može pomiriti, pa očekuje od Vlade da nađe rješenje za taj zahtjev.

Jozo Radoš (Klub Libra) predložio je da se osluhnu javne reakcije dodajući da u zakonskom prijedlogu svakako treba osnažiti kaznene odredbe. Ako do drugog čitanja prijedlog i dalje bude nejasan, a u nekim aspektima neprovediv, ili ako bude unosio pravnu nesigurnost, Libra ga neće podržati, rekao je Radoš.

Krunoslav Gašparić (Klub HB) smatra da Vlada na suptilan način želi uvesti ispitivanje podrijetla imovine, dok bi Porezna uprava bez suđenja mogla odlučiti o postojanju kaznenog djela. I HB smatra da se, umjesto kaznenog progona za nezakonito stečenu imovinu, nepošteno stjecanje imovine nagrađuje, odnosno ozakonjuje plaćanjem poreza.

Sličnog su mišljenja bili i predstavnici klubova DC, i HSP/HKDU-a.

Predloženim bi se zakonom jednokratno oporezivala nezakonito stečena imovina - izbjegavanjem plaćanja zakonskih obveza ili korištenjem posebnih pogodnosti - u pretvorbi i privatizaciji, poslovanju s državom ili lokalnim jedinicama, ili poduzećima u njihovu vlasništvu.

Zaključak o pokretanju postupka o utvrđivanju jednokratnog poreza donosila bi Porezna uprava, a Vlada daje i alternativnu mogućnost da to čini povjerenstvo koje bi ga sama imenovala.

Raspravom o tom zakonskom prijedlogu Sabor je završio 26. sjednicu, a izvanredna je sazvana za srijedu, kada bi se trebalo raspravljati o približavanju Hrvatske EU i o novom stand-by aranžmanu s MMF-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara