Saborsko povjerenstvo odbilo skinuti imunitet Tomcu zbog Rojsove tužbe

SABORSKO andatno imunitetno povjerenstvo danas je odbilo skinuti zastupnički imunitet SDP-ovcu Zdravku Tomcu kako bi se nad njim pokrenuo kazneni postupak na temelju privatne tužbe za klevetu koju je podnio HDZ-ovac Ljubo Ćesić Rojs.

Predsjednik Povjerenstva Jozo Radoš istaknuo je načelni stav Povjerenstva da se zbog optužaba za klevetu zastupnicima ne skida imunitet. Radi se o unutarnjim stvarima između zastupnika, rekao je Radoš, a Povjerenstvo jednoglasno prihvatilo takav stav.

Zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Tomca od Sabora je zatražio zagrebački Općinski sud na temelju Rojsove privatne tužbe zbog intervjua koji je u siječnju 2000. Tomac dao ´Jutarnjem listu´.

Tomac je u intervjuu, objavljenim pod naslovom ´Kraj je razdoblju ilegalnog funkcioniranja Hrvata u BiH´, među ostalim naveo da je ´Hrvatska vodila ilegalnu politiku koja je Herceg Bosnu tretirala kao jednu od hrvatskih županija, osiguravajući povlastice tamošnjoj vrhuški´.

Pritom je rekao da će nova hrvatska vlast pomoći ´običnim ljudima, a ne samo pojedincima poput generala Rojsa i uskoj skupini generala koja je svoje interese nametnula kao interese hrvatskog naroda, pretvarajući pomoć iz Hrvatske u svoj osobni prihod´.

Zbog te Tomčeve izjave Rojs ga je tužio za kazneno djelo protiv ugleda i časti klevetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara