Saborsko Predsjedništvo idući tjedan o izmjenama Poslovnika

PRED proširenim Predsjedništvom Hrvatskog sabora koje će se sastati idući tjedan, naći će se izmjene saborskog Poslovnika koje bi definitivno trebale izgladiti sporove prisutne između pozicije i opozicije te osigurati izlaz iz situacije koja otežava učinkovit saborski rad.

Vladimir Šeks i Mato Arlović, čija je zadaća bila da tehnički dorade neke dvojbe, završili su svoj posao, pa klubovima, prije svih vladajuće koalicije, preostaje da se do utorka ili srijede na političkoj razini dogovore o nekim od dopuna.

Među njima je i dopuna da se, kada to zatraži trećina zastupnika u Saboru neki zakon može uvrstiti u dnevni red po hitnom postupku, bez da se o tome prethodno glasuje.

Politički dogovor čeka se i za rješenje po kojemu bi Sabor, bez prethodne rasprave, glasovanjem odlučivao o zahtjevu predstavnika kluba da se, umjesto elektronički, glasuje ručno. Sada o takvim zahtjevima odlučuje predsjedavajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dogovor se traži i za prijedlog po kojemu bi Vlada bila dužna dostaviti mišljene o zastupničkom zakonu najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave tog akta predsjedniku Sabora. Dogodi li se da Vlada taj rok ne poštuje, raspravljalo bi se bez njenog mišljenja.

Klubovi trebaju zauzeti stajalište prema ideji da se na njih prebaci odgovornost da sami propišu mjere koje će poduzeti prema svojim zastupnicima, koji na sjednicama učestalo vrijeđaju ili omalovažavaju druge kolege, predsjedavajućeg, hrvatski narod, vjerske zajednice, nacionalne manjine itd.

Prođe li ta ideja, Klubovi bi imali obvezu upoznavati Sabor i javnost s mjerama koje su poduzeli prema neposlušnom zastupniku.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara