Sačiću porasla cijena: Organizator braniteljskog prosvjeda na trgu ulazi u HSP

Foto:Joško Ponoš/Cropix

"NE OSNIVAM nikakav pokret na desnici, nego potpisujem pristupnicu HSP-u", rekao je Indexu Željko Sačić, bivši zapovjednik Specijalne policije i glavni organizator subotnjeg braniteljskog prosvjeda na kojemu se okupilo više od deset tisuća ljudi. Sačić je konačno prekinuo špekulacije da okuplja novu desnicu koja će konkurirati "izdajničkom" HDZ-u, pogotovo nakon najave u jednom tjedniku da mu se pridružuju različito profilirani političari i javni radnici, od Ljube Jurčića do Ive Banca. 

"Nisam ni mislio osnovati svoju stranku, u Hrvatskoj ih ima dovoljno i nije tajna da sam otprije simpatizer HSP-a. Jedini štite nacionalne interese i braniteljska prava, konzervativni su u odnosu na EU i odnose sa susjedima. To se u svim elementima poklapa s mojim političkim stavovima",  rekao nam je Sačić.

Angažmanom oko slučaja Purda Sačiću je zadnjih tjedana naglo porasla cijena na desnici, ali će ga se drugačije percipirati čim dobije stranačku iskaznicu. Bit će malo teže uvjeriti javnost da okupljanje branitelja pod njegovom redateljskom palicom nema veze s politikom.

Da HSP itekako računa na ogorčene ratne veterane, na Trgu se u subotu jasno vidjelo: stotinjak HSP- ovaca došlo je na skup petnaestak minuta nakon većine okupljenih, ne bi li se bolje vidjeli deseci njihovih zastava sa stranačkim grbom. Jedan mladi HSP-ovac iz Cerne ispričao je Indexovoj novinarskoj ekipi da se dolazak na Trg danima pomno planirao, organizirani su autobusi, pripremani transparenti i koreografija, pa je posve jasno da ova stranka najozbiljnije računa na političke poene od svega što se događa nakon pritvaranja Tomislava Purde. Pravaši su uvjereni da je politički transfer Sačića pun pogodak.

Sačić je dobrodošao u HSP

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Sačićeve najave o pristupanju HSP-u, mogu samo reći - dobrodošao", izjavio je predsjednik HSP-a Danijel Srb za Index.

Tko je god bio na subotnjem zagrebačkom prosvjedu, jasno mu je da većina koja se tamo okupila "diše" mnogo desnije od HDZ-a. Tako su ovacije dobili i oni govornici koji su tražili trenutačno puštanje iz zatvora Mirka Norca, iako je riječ o pravomoćno osuđenom ratnom zločincu.

Za očekivati je da će i HDZ sad žešće udariti po Sačićevom pojavljivanju na braniteljskim skupovima i otvoreno ga optužiti da je sitni politički kalkulant koji za svoju računicu manipulira braniteljima. Postoji još jedan nezgodan trenutak kod novopečenog HSP-ovca: protiv nekoliko specijalaca kojima je bio zapovjednik podignuta je prije dva mjeseca optužnica za ratni zločin iz kolovaza 1995. godine u selu Grubori. Sumnjiče se da su ubili šest civila srpske nacionalnosti i popalili većinu kuća u Gruborima. Sačić je tu optužnicu ocijenio novim progonom hrvatskih branitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara