SAD: 52 zemlje s problemom u zaštiti intelektualnog vlasništva

SJEDINJENE Države su u ponedjeljak navele 52 zemlje koje imaju problema u zaštiti intelektualnog vlasništva, među kojima je i Hrvatska.

U svom godišnjem izvješću za 2004. američki trgovački predstavnik Robert Zoellick je rekao da mnoge zemlje u razvoju i nove članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) napreduju u zaštiti intelektualnog vlasništva, ali da još mnogo moraju učiniti u provedbi svojih međunarodnih obveza.

Neučinkovita provedba zaštite, komercijalno piratstvo posebice piratska proizvodnja optičkih medija poput CD-a, DVD-a i CD romova te krivotvorenje proizvoda od auto dijelova do lijekova nastavljaju biti globalna prijetnja, kaže izvješće.

Samo američko gospodarstvo godišnje zbog krivotvorenja proizvoda gubi između 200 i 250 milijardi dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće izdvaja Ukrajinu zbog nedjelovanja protiv piratske proizvodnje optičkih medija te neprovedbe odgovarajućih zakona o zaštiti intelektualnih prava te kaže da će zemlja i dalje biti pod sankcijama od 75 milijuna dolara nametnutim 2002.

Kina i Paragvaj su pod posebnim nadzorom kao zemlje s ozbiljnim problemom intelektulanog vlasništva na koje se mogu izravno primijeniti trgovačke sankcije, ako ne budu primjenjivale bilateralne sporazume o njihovoj zaštiti.

Izvješće navodi 15 zemalja, trgovinskih partnera SAD-a, koje su pod posebnom paskom zbog kršenja intelektualnih prava te 34 zemlje na koje se motri i koje traže bilateralnu pozornost u rješavanju problema sa zaštitom intelektualnih prava. Među te 34 zemlje je i Hrvatska.

"Ovo izvješće šalje poruku vladama na ovogodišnjem popisu da je važno da pokažu političku volju neophodnu da učinkovito riješe zabrinutost vezanu uz intelektualno vlasništvo", rekao je Zoellick.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara