SAD će ostati u Iraku koliko treba, ali ni dana dulje

SJEDINJENE DRŽAVE u svojim planovima za obnovu Iraka namjeravaju ostati u toj zemlji dok se ne preobrazi u demokratski i prijateljski režim, ali ni dana dulje, rekli su u utorak američkom Kongresu predstavnici State Departmenta i ministarstva obrane.

Sjedinjene Države namjeravaju ostati u Iraku dok se ne razoruža zemlja i započne proces obnove, ali ´niti dana dulje´, kazao je podtajnik za političke poslove Marc Grossman.

On je pred Odborom za vanjske odnose Senata u saslušanju o Iraku nakon Saddama Hussina kazao kako je zadaća broj jedan ´razoružanje Iraka od oružja masovnog uništavanja´.

´Ako bude potrebno djelovati, imat ćemo saveznike´, rekao je Grossman govoreći o sve izvjesnijem napadu na Irak.

On je naveo da 26 zemalja osigurava Sjedinjenim Državama pristup, baze ili pravo preleta. Još 18 zemalja dopustit će Sjedinjenim Državama pristup, baze ili prelet ukoliko to SAD zatraži. Pored toga dodatnih 19 zemalja ponudilo je Americi svoje vojne resurse.

Podtajnik u američkom ministarstvu obrane Douglas Feith kazao je Odboru za vanjske odnose kako Sjedinjene Države namjeravaju u Iraku ostati dok ne oslobode irački narod, unište oružje masovnog uništavanja i uklone terorističku infrastrukturu. Uz treba pokrenuti i proces političke i ekonomske obnove.

´Važno je napomenuti da se Sjedinjene Države obvezuju otići što je prije moguće, jer Irak pripada iračkom narodu´, kazao je Feith.

Dodao je da Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri žele da irački dužnosnici vode svoje vlastite poslove, ali nakon što Irak bude spreman prihvatiti odgovornost za zemlju i kada se osiguraju uvjeti za funkcioniranje države.

´Naš je cilj prenijeti što je moguće više ovlasti, što je prije moguće, na same Iračane´, rekao je Feith.

Govoreći o postupku prijenosa vlasti, Feith je rekao da se predviđaju tri faze: stabilizacija, u kojoj će koalicijske snage osigurati sigurnost red i stabilnost; tranzicija, u kojoj iračke institucije progresivno preuzimaju vlast; transformacija, koja će doći nakon što Iračani prihvate novi, demokratski ustav i održe slobodne i poštene izbore za novu vladu.

Američko ministarstvo obrane već je stvorilo Ured za obnovu i humanitarnu pomoć koji planira Irak poslije Saddama.

Taj Ured koordinirati će poslove s UN-ovim specijaliziranim agencijama kao i nevladinim organizacijama za koje se također očekuje da će imati ulogu u poslijeratnom Iraku, najavio je Grossman.

Ukupnu upravu nad provedbom planova imat će američki vojni zapovjednik general Tommy Franks.

Grossman predviđa da će uklanjanje iračkog oružja masovnog uništavanja biti ogroman posao.

Trebat će prvo locirati mnogobrojna mjesta s oružjem masovnog uništavanja, a nakon neprijateljstava razmontirati, uništiti ili ukloniti nuklearno, kemijsko, biološko i raketno oružje te postrojenja za proizvodnju. Važno će biti i preusmjeriti neke sada dvostruke iračke mogućnosti i njegove znanstvene kapacitete usmjeriti u legitimne, civilne aktivnosti u novom Iraku.

Posebnu pozornost Sjedinjene Države obraćaju na zaštitu iračke nafte.

´Vjerujemo da Saddamov režim planira sabotirati iračka naftna polja´, kazao je Feith senatskom Odboru za vanjske odnose. On je rekao da u slučaju rata SAD namjerava zaštiti iračka naftna polja od sabotaže i brzo započeti njihovu obnovu i rad nakon rata.

Grossman je rekao da će se u obnovi Iraka Sjedinjene Države usmjeriti na obrazovanje, zdravstvo, transport, poljoprivredu, vladavinu zakona, te ekonomsku i financijsku politiku.

Grossman je kazao kako Sjedinjene Države već planiraju humanitarne potrebe Iraka za vrijeme i nakon rata. Dodao je da je u tu svrhu već izdvojeno 50 milijuna dolara. ´Hrana, skloništa i spremnici za vodu su već spremni´, kazao je Grossman.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara