SAD će smanjiti kreditna jamstva Izraelu za 290 milijuna dolara

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Georgea W. Busha odlučila je utorak odbiti gotovo 290 milijuna američkih dolara od nekoliko milijardi dolara teškog paketa kreditnih jamstava koje su namijenili Izraelu, kažnjavajući time izraelsku državu zbog građenja kontraverznog zida kroz palestinska područja i širenje naseljavanja.

Izrael se složio s tim malim smanjenjem nakon mjeseci razgovora između američke savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice i šefa kabineta izraelskog premijera Dov Weisglassa.

"Izrael prihvaća da SAD ne vidi da su neke od sadašnjih izraelskih aktivnosti u skladu sa američkom politikom", navodi se u izjavi izraelskog veleposlanstva.

Odbitak će biti uzet iz tri milijarde američkih dolara teških kreditnih jamstava koja su dostupna Izraelu u okviru devet milijardi dolara teškog paketa zajmova. Izraelu je dozvoljeno da koristi po tri milijarde u ovoj godini, idućoj i 2005. godini.

Službeni Washington pristao je dati jamstva na zajmove radi poticanja izraelskog posrnulog gospodarstva i ublažavanja mogućih gospodarskih šokova od raka u Iraku.(Hina) nz nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara