SAD će uskoro odobriti prodaju nuklearnih reaktora Kini

WASHINGTON će vjerojatno tijekom nekoliko sljedećih mjeseci odobriti prvi put u povijesti prodaju snažnih američkih nuklearnih reaktora Kini, izjavio je u utorak predsjednik Američkog povjerenstva za nuklearne propise Nils Diaz.

Očekuje se kako će SAD tražiti od Kine jamstva da neće prodavati nuklearnu tehnologiju sljedeće generacije zemljama poput Irana i Sjeverne Koreje, rekao je Diaz na konferenciji za novinare u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadamo se da će povjerenstvo o tom pitanju glasovati u iduća dva mjeseca. Ne mogu reći kako će glasovati moji kolege iz povjerenstva, ali nisam čuo da se itko ozbiljno protivi tome", ustvrdio je.

Bude li glasovanje pozitivno, bit će to uspjeh za tvrtku Westinghouse Electric, koja je u veljači poslala ponudu za izgradnju dva svoja reaktora AP1000, snage 1100 megavata, u Kini.

To bi bila prva prodaja reaktora američke proizvodnje u povijesti Kini, koja je stranim tvrtkama raspisala natječaj za projektiranje i izgradnju četiriju nuklearnih elektrana vrijednih nekoliko milijardi dolara u želji da poboljša svoj slabi elektrodistribucijski sustav.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara